Wie de boerenkranten leest weet het: dit jaar liggen de oogsten van biologische aardappelen tientallen procenten lager dan gebruikelijk. Dat komt omdat de gevreesde aardappelziekte, de phytophtora-schimmel, heeft toegeslagen. Chris den Herder, expert in biologische aardappelen, zegt dat hij het blad van de aardappelplanten nog nooit in zo'n slecht toestand heeft gezien. Hij zegt: "Dit herinneren we ons over tien jaar nog als een heel moeizaam jaar.'

De uitbraak heeft niet alleen consequenties voor biologische aardappelen. De ziekte noopt tot extra spuitrondes bij gangbare telers. En dan nog zullen zij de gevolgen niet volledig in kunnen dammen.

Bij veredelaar Agrico wordt gewerkt aan resistente rassen. 'De situatie is nijpend', zegt Peter Dijk van de biologische tak van het bedrijf. Toch vindt hij dat zijn bedrijf zich niet mag laten leiden door 'nood bij de introductie van resistente rassen'. Er wordt al 20 jaar aan gewerkt, maar het verkrijgen van voldoende uitgangsmateriaal kost jaren. In 2012 waren er nog maar enkele hectares pootgoed. Inmiddels is de opbrengst vertienvoudigd.

Toch komt de vraag weer op: zo lang hadden we er niet over hoeven doen. Aardappelen zijn met genetische ingrepen prima resistent te maken. En dat is niet om er lekker Roundup op te kunnen spuiten. Als iemand nou geen bespoten aardappelen wil, maar de gevreesde schimmel een probleem blijkt te worden na verloop van jaren, wat is er dan tegen een van tijd tot tijd genetisch gemodificeerde biologische aardappel?

Fotocredits: bloeiende aardappelen, boerin Carolien

-- POLL --


Als GMO ervoor zorgt dat aardappels en de bodem onvervuild blijven

Dit artikel afdrukken