Maar de werkelijkheid ziet er anders uit. Later vandaag stemt het Britse Parlement voor de derde keer over het door premier Theresa May onderhandelde brexit-akkoord, maar zonder de daar aan gekoppelde politieke verklaring. Aan deze stemming gingen chaotische taferelen in het Lagerhuis vooraf.

Het brexit-voorstel van May leed niet één maar twee twee verpletterende nederlagen in het Lagerhuis. Speaker John Bercow verbood het voor de derde keer stemmen over hetzelfde voorstel. Daarop nam het Parlement nam de regering de regie over het debat uit handen; de 'indicative votes' om te zien voor welke invulling er wel een meerderheid te vinden zou zijn eindigden in acht keer 'No'.

Ondertussen gingen een miljoen Britten de straat op tegen de brexit, tekenden 5,7 miljoen Britten een petitie tegen de brexit, en speelde May de troefkaart van haar aftreden.

Vanavond staat vraag op de rol of de Britten de brexit uit kunnen stellen tot 22 mei, de datum van de Europese verkiezingen. Stemt het Lagerhuis in met May's akkoord, dan is dat voor de EU voldoende garantie om dat uitstel toe te kennen. Wordt de deal opnieuw afgewezen, dan is er per 12 april sprake van een harde brexit. Per die datum zou Groot-Brittannië moeten laten weten of het mee doet aan de Europese verkiezingen en dat wil het land in geen geval.

Of het Theresa May gaat lukken voldoende tegenstemmers over de streep te trekken blijft uitermate ongewis, ondanks dat May een aantal van de hardliner-brexiteers inmiddels aan haar kant heeft. Oppositiepartij Labour en gedoogpartner DUP hebben laten weten tegen het akkoord te stemmen, aldus de BBC.

Update, 17:30 uur: de derde stemming over May's brexit is door het parlement verworpen met 344 tegen en 286 voor.

May trok onmiddellijk de conclusies: over 14 dagen (op 12 april aanstaande) moet het VK verlaten zonder deal, accepteren dat het land toch weer meedoet aan de Europese Verkiezingen of haar deal accepeteren. Oppositieleider Corbyn (Labour) vroeg onmiddellijk om haar aftreden toen ze impliceerde dat haar deal maandag voor de vierde keer in stemming wordt gebracht.



Bloomberg sprak met de Ierse criticus Finton O'Toole (Princeton University) over de achtergronden van het brexit-drama. Volgens hem liggen verschillende nationalismen binnen het VK aan de stem voor brexit ten grondslag. Het minder expliciet bekende maar in kracht toenemende Engelse nationalisme gaf de doorslag in de stem. Die stem moet gezien worden als een proteststem tegen de Britse politiek. De deal lukt niet door al die complexe gevoelens op de eilandengroep ten Westen van de Europese noordkust en de geringe politieke manoevreerruimte waarin die resulteert. Hoe de deal - of no-deal - ook uitpakt, juist de situatie die ontstaan is door de onopgeloste onvrede zal in de toekomst zijn tol nog eisen, denkt O'Toole.



De Griekse linkse nationalist Yannis Varoufakis heeft een advies voor May omdat hij de geformaliseerde macht van de EU te groot vindt in relatie tot de zorgen van mensen en wat ze willen: stap uit op basis van May's deal en organiseer in alle rust een nieuw referendum over wat voor samenleving de Britten en de verschillende groepen daarbinnen willen. The Financial Times sprak met hem:


In The New Yorker merkt Amy Sorkin Davidson op dat het Lagerhuis nog niet door lijkt te hebben dat hun land op 12 april, over minder dan twee weken dus, besloten moet hebben of het wel of niet meedoet aan de komende EU-verkiezingen.
Dit artikel afdrukken