Vlaanderen stelt geen algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes in. Binnen de Vlaamse regering werd het voorstel daartoe van de minister voor Leefmilieu, Joke Schauvliege, weggestemd door de liberale partij Open VLD. "Ik neem liever maatregelen samen met de sector", zegt vice-minister-president Bart Tommelein in Knack. "We hebben in het verleden gezien dat dat werkt. Het betalend maken van de zakjes heeft geleid tot minder plastic."

Schauvliege toont zich zeer teleurgesteld en noemt het besluit een "tegenslag voor het milieu". In Wallonië geldt sinds eind vorig jaar een verbod op plastic tasjes, Brussel volgt vanaf september. In België werd in juni gesteggeld over een voorstel van de federale regering die terugkwam op een eerder besluit om alle plastic tasjes te verbieden, ook die tegen betaling.

In Nederland zijn gratis plastic tassen niet toegestaan, tenzij ze bijvoorbeeld dienen voor het vervoer van bederfelijke verse of onverpakte waar (vis, groenten en fruit). Diezelfde uitzondering geldt in Wallonië en zou in Vlaanderen zijn gaan gelden. België wilde verder gaan dan Nederland maar lijkt daar nu op terug te komen.
Knack - 'Vlaams verbod op plastic zakjes komt er dan toch niet'
Reageer
  • Deel
Druk af