De Europese commissaris van Landbouw Phil Hogan heeft zondag in Parijs steunmaatregelen aangekondigd voor de varkenssector. Hogan ontmoette op de Salon de l'Agriculture een aantal varkensboeren.

Volume uit de markt halen door opslag
De nieuwe maatregel gaat opslag van varkensvlees mogelijk maken. Dat moet er toe leiden dat de prijs van varkensvlees weer omhoog gaat. Sinds Rusland in januari 2014 een embargo instelde op varkensvlees uit de EU - als sanitaire maatregel tegen de Afrikaanse varkenspest - zijn de prijzen drastisch gedaald. Door een opslagfaciliteit te creëren wil Hogan "een aanzienlijk volume van de markt halen (...) waardoor de financiële toestand van de varkenstelers gestabiliseerd kan worden", aldus Vilt. De maatregel moet nog wel bevestigd worden door het Comité van de Regio's, dinsdag in Brussel.

'Crisissituatie', geen overproductie
In Vilt reageert de Belgische Boerenbond 'voorzichtig positief' op het nieuws. "Daarmee gaat Hogan eindelijk in op onze vraag om steun, die wij al bijna een jaar stellen." Boerenbond stelt verder blij te zijn met Hogans erkenning dat "de varkenshouderij in een crisissituatie zit die niet veroorzaakt wordt door structurele problemen zoals overproductie." In september vorig jaar wees de Europese Commissie steun aan de varkenshouderij nog af.

In Parijs toonde ook de Franse minister van landbouw, Stéphane Le Foll, zich tevreden over de steunmaatregel. 'Samen met verscheidene andere Europese ministers van landbouw heeft hij gepleit voor maatregelen om de gevolgen van het Russische embargo te verzachten', schrijft Boerderij. Eerder dit jaar leek het er op dat Rusland de boycot mogelijk (deels) zou opheffen. Nu dat deze verlichting uitblijft, lijkt het er op dat de verzoeken om steunmaatregel door de EU dan toch gehonoreerd worden. De EU is overigens tegen de Russische importstop in beroep gegaan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Deze procedure loopt nog.

Fotocredits: 'On s'éclate, on déconne', Liengme Jean-Bernard
Dit artikel afdrukken