foto: mpbm
Maar nu even naar het bericht:
The first shift appears today in the big supermarkets' ruthless quest for picture-perfect fruit and vegetables, long hated by many farmers and growers for the waste that it involves.
De Engelse supermarkt Waitrose, bekend om zijn kwaliteit en sympathie voor bio, doorbreekt de waanzin: eindelijk fruit met een foutje en voor een lagere prijs.
Om even de omvang van ons 'sexy fruit & veggies-syndrome' te schetsen: wist je dat in Nederland vrijwel alle 2e keus fruit wordt doorgedraaid (hopelijk om als, overigens top-, diervoeder te dienen)? Dat komt omdat we geen 2e keus accepteren én de handenarbeid om het te verwerken tot conserven (bijv. jams) veel te hoog zijn. Die spullen komen dus uit Lage Lonen Landen. Helaas: de groeten van Hak komen van heel ver! Waanzin eigenlijk, zoals iedereen weet die zelf groenten en fruit in zijn tuin heeft en daar trots op is.
Bravo voor Waitrose - die alle Engelsen terugbrengt tot trotse tuinhoeders! En nu - AH?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In onze winkel gaat het net zo. Mensen zoeken alles uit wat puntgaaf is, en als het op de schaal ligt afgeprijsd omdat het minder fraai eruit ziet of minder vers is lopen mensen er evenhard mee weg. Maar eerlijk is eerlijk, als ik er de volle prijs voor moet betalen zoek ik ook het mooiste fruit ertussen uit, zeker als ik weet dat het hier in huis ook nog minstens drie dagen op de fruitschaal ligt.
Nu heb ik wel vraagtekens bij de snijtechnieken die thuis gehanteerd worden. Als ik zie hoe mensen een mes vast houden en mooie producten aan gort staan te hakken met ondeugdelijk materiaal, dan vraag ik me af waarom die dan puntgaaf moeten zijn.
Vakmanschap ;-)
Is het trouwens niet zo dat vaak de groenten met een plekje sneller rijp of rijper zijn en dus smaakvoller.
Nee, alle lof dus voor dit initiatief!
Het is inderdaad verbijsterend te zien dat veel mensen net zolang in fruitbakken lopen te graaien totdat ze een puntgaaf exemplaar hebben gevonden. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar vervolgens worden de uien, paprika's, courgettes en ga zo maar ellenlang door thuis vakkundig gesneden, geraspt ende gesnipperd. Dat kun je ook prima met enigszins minder puntgaaf fruit doen dunkt me.
Het groeit zoals het groeit zeg ik maar altijd, net zoals alles in de natuur. Jammer dat het mensdom altijd voor een perfect uiterlijk gaat. Wat plastische chirurgie voor het mensdom is [bekijk Marijke Helwegen maar voor het trieste resultaat] zal gentech wel voor ons geliefde fruit worden...
Jacobus