Ik weet niet of we hier zo blij mee moeten zijn. Jullie wel?
De zoektocht naar ingrediënten die gezondheid toevoegen aan een product is vaak tijdrovend. Met een nieuwe analysemethode van TNO is snel zichtbaar welke producten in aanmerking komen voor een voedingsclaim.
De screening zorgt voor een snelle en volledige analyse van de structuur van ingrediënten en hun effecten op de dikke-darmflora. Met deze informatie kunnen fabrikanten de gezondheidswaarde van bestaande producten snel inschatten of de tijd verkorten om gericht gezonde producten te ontwikkelen.
Microdarm
De analysemethode bestaat uit drie stappen, soms voorafgegaan door voorvertering:
- bepaling van de functionaliteit van stoffen in een microdarm
- fractioneren van componenten
- identificeren van stoffen
In een microdarm worden darmflora’s gekweekt en stabiel gehouden.
Het analyseplatform is geschikt voor:
- selectie van nieuwe pre- en probiotica
- keuze van ingrediënten voor klinische en babyvoeding
- opwaardering van reststromen uit groente-, fruit- en graanverwerkende industrie
bron: Homepage TNO met dank aan VMT
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
TNO voelt de hete adem van de concurrent in de nek en komt nu ook met een instituut op de proppen.
In Wageningen (daar kom ik net vandaan)kun je dit soort onderzoeken al jaren laten doen en het bedrijfje Best Functional Foods is behulpzaam bij het verkrijgen van Europese claims. Die werken samen met onderzoeksinstituten in de hele wereld.
Dit TNO-persbericht kreeg ik ook in de bus: plop, prullenbak.
TNO waait gewoon mee op de gezondheidstrend die de voedingsindustrie zelf heeft ingezet. Volgens de reclame van Danone drinken drie miljoen Nederlanders Activa. Dan is het als onderzoeksinstituut handig om instrumenten te hebben om Danone te laten zeggen dat die drie miljoen dat niet voor niets doen. Je vraagt je af hoe onafhankelijk TNO is.
Boeiend, die probiotica. Niemand weet nog echt wat ze doen en waarom ze nou precies effectief zijn, maar we hebben al wel vast een analysesysteem dat bepaalt of ze gezond mogen heten?