Voor EHEC hoeven we sinds vandaag minder bang te zijn. Het Nederlandse TNO heeft nl. een techniek ontwikkeld om de gevreesde bacterie zich niet in de darmen van dieren te laten ontwikkelen. Het probleem gaat dus opgelost worden via het veevoer. Jan-Pieter van der Lugt van TNO was zojuist te gast bij Radio 1 om erover te vertellen.

Antibiotica hadden we uitgevonden om dieren - en onszelf - niet doodziek te laten worden. Later gingen we het gebruiken om dieren harder te laten groeien en arbeidskosten in stallen te beperken.

Zou dit nieuwe middel, dat mogelijk geheel natuurlijk mag heten, nou gebruikt gaan worden waar het voor is uitgevonden? Of zouden we nieuwe problemen creëren om er weer nieuwe 'uitdagingen' voor terug te krijgen? Zo denkt de newtech-scepticus.Het verontrustende is dat TNO kennelijk op een heel goed spoor zit: een wereld zonder antibiotica. Van der Lugt's nieuwe technieken maken nl. dezelfde rotbeestjes dood waar we nu antibiotica voor nodig hebben. En toch zullen ook die problemen met zich meebrengen die we nu niet kunnen voorzien. Het is nooit goed.
Dit artikel afdrukken