Alles vanwege een dioxinebesmetting. Een voerfabrikant had 'per ongeluk' dieselolie in het varkensvoer laten lopen. Alles kan natuurlijk, maar je vraagt je af hoe. Ook in het verleden gebeurde dat weleens.
Wat me opviel waren de nogal verschillende 'tones of voice' zoals ze gisterochtend naar voren kwamen uit de respectabele Engelse Times en de al even respectabele Nederlandse NRC. De eerste slaat alarm. De tweede vindt het nogal meevallen. Tweehonderd keer de toegestane hoeveelheid dioxine, daar ga je niet zomaar dood van. Je krijg er niks van en merkt er zelfs niks van.
Klopt. Nou ja.
Wist je dat er medici zijn die vermoeden dat niet vetbuik het probleem is, maar dat wat we zo duurzaam in dat vet opslaan? Dat zijn met name allerlei gifstoffen zoals PCB's en ... dioxine. Allemaal stofjes uit een vervuilde wereld en mogelijk de helemaal niet 'vette' oorzaak van de kwaliteit van vet in ons lijf. Het dioxineprobleem - het is maar een hypothese - kon dus wel eens veel ernstiger wezen. Hoe zou het trouwens komen, iedere keer ergens zo'n dioxine-schandaaltje in diervoeders? Het is toch niet normaal dat we chemisch afval aan de beesten geven? Af en toe schijnt er wat vet dat wordt gerecycled uit niet alleen slachtafval maar ook uit frituurkotten en motoren in het voer te gaan. Da's niet gek maar regel. Soms gaat er wat fout. Da's dan vervelend, maar overall blijft het lekker goedkoop en zo valt er toch nog wat extra te verdienen aan het varkensvlees waar we toch al niks voor willen betalen. De boer weet van niks, maar gaat voor een beetje goedkoper voer. Misschien niet eens. De voerhandelaar doet het gewoon en spekt zijn zak.
Thieme kwam met haar Meat the Truth in de problemen. Ze eet kaas, maar moet toch aan de kip. Gevolg van een dom foutje: als je het milieu en niet dierenrechten als uitgangspunt neemt, kun je voor verrassingen komen te staan.
Er is ook een andere oplossing: laat het varken weer natuurlijker eten in plaats van al die 'uitgekiende' voeders op basis van recycling van afval waarvan wij dachten dat het echt de wereld uit moest. Wij gooien voor zo'n drie miljard aan echt eten in de vuilnisbak. Dat is eten dat het varken aan onze zijde als duizenden jaren heerlijk vindt. Als we daar nou eens mee beginnen. Toevallig hoorde ik het afgelopen vrijdag: in Nederland kunnen zo'n 4 tot 5 miljoen varkens leven van het afval van onze tafel. Da's uitgerekend door Nederlandse wetenschappers, die niet eens alle eetafval hebben meegerekend en zeker niet het dierlijke (want dat mag echt niet vanwege het risico van varkenspest). Iedere Nederlander (we zijn met zo'n 16 miljoen hier) mag dus straffeloos, want klimaatneutraal ieder jaar dik een kwart varken eten. Gegarandeerd zonder extra dioxines.
Waarom hebben we het eigenlijk niet veel vaker over dioxines? Het is een onderwerp vol duurzame kansen.
Tsja, Marianne mag dan natuurlijk opeens ook aan het varken. Als ze nou besluit dat ze het gewoon niet wil eten, is er niets aan de hand en kan ze veel doen. Zowel voor de dieren als de mensen en hun leefomgeving.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En wat zouden de dierentuinen en beheerders van raskatten zonder ééndagskuikens moeten? Kom maar op met die dagverse dagoude haantjes.
Ze was vanavond weer op TV met een pleidooi voor vegetarisme.
Nu moeten de haantjeskuikens worden gered. Na het seksen van de eendagskuikens worden de leghennen gescheiden van de niet productieve tegenhangers.
Als je de hele opbouw van de kippensector bekijkt is dat een heel logisch gevolg.
Door een gericht fokprogramma worden moederlijnen gekruist en de F1-tjes en worden de ouderdieren verkregen die voor legkippen zorgen. Dat is specifiek voor de eierbranche opgezet. Daarnaast bestaan programma's voor vleeskuikens.
Alles om de consument vanuit de Mansholt gedachte een goedkoop voedselpakket aan te bieden.
Dat is tot nu toe gelukt
Nu wordt met hartverscheurende beelden van een kuiken een compleet scheef beeld geschetst. Om de plannen uit voeren is een ware revolutie nodig.
Kunnen we beter direct sprinkhanen fokken voor onze eiwitbehoefte.
Als we dat direct in brood verwerken kunnen de chique diners met kerst gelijk afschaffen. Misschien wel de oplossing om de recessie het hoofd te bieden.
Lange leve de PvdD met M. Thieme voorop !! De oplossing voor veel mens- en dierenleed.
Dat is dus groot nieuws! Het verwijderen van Iers vlees uit de supermarkten om het te vernietigen moet in dat geval beschouwd worden als schaamteloos knoeien met dieren, arbeid en schaarse landbouwgrond.
Kun je/wie kan referenties bezorgen naar publicaties over dioxinetolerantie?
Wij leven op een plek waar, sinds de oudheid, de bevolkingsdichtheid het hoogst is van heel Europa. In al die eeuwen hebben die mensen vuurtjes gestookt, paling gerookt, olielampen gelicht, vet verbrand en dioxines geproduceerd. Onze bodem zit er vol mee, we slikken het spul al tientallen generaties.
Een voedingstechnologieprofessor (dubbele woordwaarde?)uit Hamburg vertelde mij ooit dat de West-Europese bevolking allicht al eeuwen immuun is (lees: dioxinetolerant).
En dus: het is allemaal maar onzin?