Uit sympathie voor Huijbers ging ik dus niet naar één die 20 andere festivals die Nederland allemaal in 1 week schijnt te willen houden (welke malloot subsidieert dat eigenlijk allemaal tegelijk?), maar naar Den Bosch. Daar proefde ik van alles. Maar ik viel voor een worstje waar ik van hou maar wat je nergens meer kunt krijgen. Omdat het echt vers - 's ochtend uit de rook gehaald - moet zijn om echt top te wezen. Zo'n Brabants metworstje trof ik nota bene in de stand van het door foodlog.nl vroeger weleens geplaagde Gijs.
Bravo. Dat zei ik met m'n naïeve kop tegen slager Henk Knippels uit Waalwijk. Die worst wil ik kunnen kopen in Utrecht bij de PLUSSEN waar Gijs ligt. Maar het bleek nou juist niet te kunnen. Uitgerekend dat worstje bleek Gijs niet te willen doen. Kent u het niet? Geen wonder. Er zijn veel te weinig slagers die zelf nog wat maken. Zonde, want die worstjes zijn zalig zo weergaloos zacht en subtiel gerookt.
Het lukte ook met perziken. Ik voorspel u daarom binnenkort bij de PLUS te krijgen: vers gerookt Eicht Eééten, Brabantse Metworst van Henk Knippels in heel Nederland. Alleen op woensdag, want het moet wel bijzonder blijven.
Henk, dat wordt roken op dinsdagavond. En doen Gijs en de PLUS het niet, dan weet een andere super nou toch zeker wel hoe simpel het is?
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick,
Wat jij eigenlijk zegt is dat ook de logistieke keten ingericht moet worden in een goede balans tussen efficiënt en effectief. Een GIJS zou dus naast de kwaliteiten van het product een bijdrage kunnen leveren aan de effectiviteit van de keten.
De werkvreugde van de mensen in actief zijn in die keten zou dan ook een te optimaliseren kwaliteit moeten zijn en dan wordt er plots een stuk meer mogelijk in NL omdat niet alles over efficiëntie meer gaat.
DAT is m.i. een van de leerpunten die we gaan inzien t.g.v. de hele duurzaamheidsmove. Die gaat niet alleen over energie of afval, maar m.i. ook over integrale vreugde.
You're welcome! Vooruit nog een ideetje dan. Als Henk zijn worst nou 'ns door een heel verantwoordelijke geestelijk net iets minder valide Nederlander op de bakfiets naar een hadjevol supers in zijn omgeving laat brengen? Logistieke probleem opgelost. Uitstootprobleem opgelost en een minder valide mense gelukkig gemaakt omdat'ie iets mag bijdragen dat mensen blij maakt.
En als andere Henken in de buurt van andere supers nou eens net zo'n kans krijgen? En die minder valide mensen daar weer in de buurt ook?
Dan ga ik misschien wel omrijden voor de supers waar al die verschillende worsten - en wat al niet meer? - te krijgen zijn.
Dick, namens GIJS, dank voor de tip.
Henk Knippels is een GIJS producent van het eerste uur. Zijn (bekroonde) Duinham is wereldberoemd in Waalwijk & Drunen en daar zijn we 2 jaar geleden mee gestart.
En deze metworst is inderdaad bijzonder lekker! Elke proeverij met Henk komt hij mee.
Om deze kwaliteit in de super te garanderen, moeten we willen afwijken van de reguliere processen in de super. En het is de vraag of opschalen van productie acceptabel is.
Deze kwaliteit is onderscheidend. Steeds meer mensen raken daar van doordrongen. En steeds meer mensen zien dat kwaliteit extra zorg vraagt van alle betrokkenen bij een product!
Het resultaat komt stapje voor stapje door: bijvoorbeeld PLUS & Perzikken, Oogmeloen, Hollandse kers.
Maar ook bij andere partijen. DEEN is onlangs gestart met Westlandse Druif, dat vind ik bijzonder mooi. Of wat te denken van Vershuys, prominent aanwezig op het real food festival. Zo'n aanpak geeft kansen voor verse worsten!
Wordt vervolgd!
3,3 Kg is peanuts. Daar kan niet een "distributie"-specialist mee om. maar een gewone buurtslager wel
Sorry Dick en andere, ben even 3,3 kilo spareribs aan het roken. Reageer later op de avond wel weer.