Omdat ik wel vier keer was uitgenodigd en gek werd van al die eetfestivals ging ik afgelopen weekend maar naar Den Bosch. Daar was een zgn. Real Food Festival. Het was een beetje het feestje van de Brabantse boeren van ZLTO. In juni van dit jaar hoorde ik boerenbaas Hans Huijbers van ZLTO zich afvragen wat er in godsnaam mis moest zijn met je eigen eten als je het Real Food gaat noemen. 'Eicht Eééten', dat was volgens hem zijn Brabantse moerstaal voor echt eten. Maar het was al te laat. De folders en posters waren al gedrukt.

Uit sympathie voor Huijbers ging ik dus niet naar één die 20 andere festivals die Nederland allemaal in 1 week schijnt te willen houden (welke malloot subsidieert dat eigenlijk allemaal tegelijk?), maar naar Den Bosch. Daar proefde ik van alles. Maar ik viel voor een worstje waar ik van hou maar wat je nergens meer kunt krijgen. Omdat het echt vers - 's ochtend uit de rook gehaald - moet zijn om echt top te wezen. Zo'n Brabants metworstje trof ik nota bene in de stand van het door foodlog.nl vroeger weleens geplaagde Gijs.
Bravo. Dat zei ik met m'n naïeve kop tegen slager Henk Knippels uit Waalwijk. Die worst wil ik kunnen kopen in Utrecht bij de PLUSSEN waar Gijs ligt. Maar het bleek nou juist niet te kunnen. Uitgerekend dat worstje bleek Gijs niet te willen doen. Kent u het niet? Geen wonder. Er zijn veel te weinig slagers die zelf nog wat maken. Zonde, want die worstjes zijn zalig zo weergaloos zacht en subtiel gerookt.Zijn ze dus gek geworden, die jongens van Gijs? Maar nee, het kon echt niet, legde Knippels me uit. Zo'n vers worstje doet er te lang over in de logistiek en het blijft te lang in de winkel liggen terwijl het nou juist binnen een dag of vier gegeten moet worden. Staande het gesprek verzon ik maar een concept: Woensdag Worstdag. Verse metworstdag dus, ook in mijn Utrecht. Allemaal naar de winkel en meteen driedubbel genieten.

Het lukte ook met perziken. Ik voorspel u daarom binnenkort bij de PLUS te krijgen: vers gerookt Eicht Eééten, Brabantse Metworst van Henk Knippels in heel Nederland. Alleen op woensdag, want het moet wel bijzonder blijven.
Henk, dat wordt roken op dinsdagavond. En doen Gijs en de PLUS het niet, dan weet een andere super nou toch zeker wel hoe simpel het is?
Dit artikel afdrukken