In de Ondertussen van woensdag 9 oktober vallen mij op:

- Meer nog dan andere leeftijdscategorieën laten de twintigers en dertigers bewust de suikerrijke frisdranken staan, ontdekt de Nederlandse Vereniging van Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) (Algemeen Dagblad). Van de millennials is 59% - bewust - de afgelopen 2 jaar meer water gaan drinken en voor 58% tellen de calorieën. Het is een trend: voor alle Nederlanders geldt dat 51% meer water is gaan drinken. Gelukkig voor de FWS is water-met-een-smaakje ook een 'frisse drank'. Sappen? Die drinken we hooguit nog bij het ontbijt.

- Nederland stapt toch naar het Europese Hof van Justitie om het pulsvisverbod aan te vechten (NOS). De antipulscampagne van de kleinschalige (Franse) vissers en natuurorganisaties is volgens minister Carola Schouten tegen de regels geweest. De vissers voerden aan dat pulsvissen alle zeeleven uitroeit (en hen het brood uit de mond stoot). Het Europees parlement toonde zich gevoelig voor dat argument. Volgens Schouten mag een nieuwe Europese regel pas ingevoerd worden op grond van 'het best beschikbare wetenschappelijke advies'. De resultaten van het grootschalige onderzoek - waar alle Nederlandse pulsvissers aan meededen - komt pas eind dit jaar beschikbaar. Of een procedure zoden aan de dijk zet, is de vraag. Het merendeel van de Nederlandse pulsvissers heeft zijn pulskorren al aan de wilgen gehangen.

- De 'grootste poolexpeditie aller tijden' is begonnen. Na 10 jaar voorbereiding (Nu.nl) gaat het onderzoeksschip Polarstern zich een jaar lang mee laten drijven met het pakijs in de Noordelijke IJszee. De eerste hobbel is genomen: de Polarstern wist, net voor het invallen van de poolnacht, een voldoende grote drijvende ijsschots aan de haak te slaan om een onderzoekscentrum op te bouwen. Daar was, door de warme zomer, hulp bij nodig van satellieten en helikopters (NOS). De poolreizigers, 300 wetenschappers uit 17 landen, willen het effect van de klimaatverandering op het hele poolsysteem (lucht, oceaan en smelten en aangroeien van het poolijs) onderzoeken. Het is de bedoeling dat de Polarstern een jaar lang ingevroren blijft (Deutsche Welle). In september volgend jaar zou het schip weer vanzelf los moeten komen. Het is dan naar verwachting van Siberië naar noord-Groenland gedreven.

Eurocommissaris Frans Timmermans slaagde met vlag en wimpel - en in vele talen - voor zijn 'examen' bij het Europees parlement. De vice-voorzitter van de Europese Commissie krijgt de 'superportefeuille' Klimaat. Binnen 100 dagen ligt er een Green Deal, belooft hij om Europa in 2050 klimaatneutraal te krijgen. Timmermans wil samen met de boer op zoek naar een meer duurzame landbouw, want zonder de boeren gaat het Europa niet lukken de klimaatdoelen te halen (Boerderij). "Boeren zijn deel van de oplossing,” zei hij. “We moeten duidelijk naar de boeren zijn wat er van ze verwacht wordt, daar moeten we ze in meenemen. Ik wil daarvoor, als het nodig is, ook met boeren in gesprek om dat mogelijk te maken.” Vóór de hoorzitting had Timmermans al laten doorschemeren dat wat hem betreft 40% van de landbouwsubsidies ingezet zal moeten worden voor het behalen van de klimaatdoelen. Europarlementariër Esther de Lange had nog wel wat te zeuren bij Timmermans uiterst succesvolle optreden: "Op landbouwgebied schiet zijn kennis nog tekort”.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken