De manier waarop de brand zich in een stal ontwikkelt, is zeker een schandaal. Wie dieren respecteert met welzijnssterren, moet meer doen tegen brand in een dierenhuisvesting dan tegen dezelfde ramp in een opslag met WC-papier, pannen of pennen.
Dat kan heel eenvoudig. Dierenarts Bulle Koster legde in 2016 uit hoe brand in een stal werkt en waarom verzekeringsmaatschappijen en boeren het liever laten zoals het gaat. Onder de titel Wakker Dier of Dierenbescherming, doe wat aan de rook, drukte Foodlog er destijds een artikel over af. We volstaan met een simpele herhaling van de nog steeds actuele tekst:
Gemiddeld vliegt eens per week een stal met dieren in de brand. De stal van deze week stond in Oirschot (N-Brabant). Daar gingen afgelopen woensdag twee naast elkaar gelegen stallen met 10.000 biggen in vlammen op.
De boer en boerin bleven ongedeerd. De dieren zijn gestikt in de rook. Dat is geen vriendelijke dood.
Volgens de brandweer zijn bovendien gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Volgens de brandweer waren de concentraties niet zodanig hoog dat de omwonenden zich zorgen hoeven te maken. Wat de oorzaak is, is nog onbekend. Wel vermeldt RTL Z dat de varkenshouder een maand geleden failliet ging.
Op zoek naar ethisch kapitaal
In januari vertelde dierenarts Bulle Koster dat dieren - en de boer - helemaal niet hoeven te stikken in de rook. Dat spaart dierenleed en mensenlevens. Dat deed hij begin dit jaar tijdens de Dragons' Den in Overijssel waar hij geen financiering los probeerde te krijgen, maar op zoek bleek naar ethisch en ander sociaal kapitaal.
Kosters oplossing is simpel: laat zodra er brand uitbreekt, de wanden naar buiten vallen. Dan kan zich immers geen rookconcentratie meer ontwikkelen. De rook wordt onmiddellijk naar buiten gezogen, terwijl de brandweer overal in Nederland binnen 10 minuten ter plekke is om de vuurhaard te doven.
Het gaat alleen als we maatschappelijk het dierenleed en het risico voor de boer bij brand niet langer accepterenHogere premie is goedkoper
Het is een simpele oplossing die ook in dit geval duizenden dieren had kunnen sparen. Maar banken, verzekeraars en boeren willen er niet aan. Het is met name voor de eerste twee veel gemakkelijker en goedkoper om brandrisico's en -schade financieel af te dekken en op te lossen. Dat moet anders, vindt Koster. Het gaat alleen als we maatschappelijk het dierenleed en het risico voor de boer bij brand niet langer accepteren. Er is een verplichting nodig voor stalwanden met een valmechanisme. Dat levert diervriendelijker vlees op uit rookvrije stallen.
Wakker Dier of Dierenbescherming, welke goede redenen hebt u om de uitdaging die Koster stelt niet op te pakken?
Het rookvrije varken
Hang de verontwaardiging van dit weekend niet op aan Straathof. Zelfs een als ondernemer van het jaar genomineerde varkenshouder zag begin juli een varkensstal met dieren in de vlammen opgaan. De foto's van die brand haalden de NRC niet, herinnert Bas Paternotte nog eens fijntjes op GeenStijl, terwijl van boerenzijde de dode varkens niet getoond mochten worden.
De stallen die Koster voorstelt, maken het verschil (maatregelen met sprinklers zijn onvoldoende, vindt hij).
Welke super of slager garandeert als eerste het rookvrije varken? Dat is de vraag. Het is een nieuwe commerciële kans voor in ieder geval iedere afgebrande stal.
Roelf Knoop van Brandweer Nederland windt er geen doekjes om en doet verslag over de beschamende situatie in huidige veestallen. #stalbrand pic.twitter.com/6zMJ3Z8HWU
— Eyes on Animals (@Eyes_on_Animals) July 29, 2017
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Stalbranden zijn geen toeval meer", zegt voorzitter Ingrid Jansen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij. Ze wil een onafhankelijk onderzoek opstarten naar de oorzaak van de stalbranden en hoe die voorkomen kunnen worden. De POV hoopt dat meerdere partijen zich aansluiten bij de oproep.
"De sector heeft in het verleden samen met de overheid, verzekeringsmaatschappijen, de Dierenbescherming en de veiligheidsbranche een actieplan opgesteld. Dat actieplan heeft nog niet geleid tot het verminderen van het aantal stalbranden", vult BoerenBusiness aan.
En ik wil graag weten via welke financiële ondernemingen veeboeren zich verzekeren tegen de financiële schade van stalbranden. Die verzekeringsmaatschappijen zouden zich moeten verantwoorden, hun namen zouden bekend moeten zijn.
Vannacht brandde in het Twentse Agelo een varkensstal af. "Eerst werd gesproken van bijna 8000 varkens, later zei de brandweer dat het 'hooguit om honderden varkens ging'," meldt RTL. Nog niet duidelijk is hoe de brand is ontstaan.
Vorige week schreef Wakker Dier een brandbrief aan de formatiepartijen om in actie te komen tegen stalbranden. Wakker Dier pleit onder meer voor "verplichte sprinklerinstallaties en brandmelders en voor de beschikbaarheid van voldoende bluswater. Ook wil het betere vluchtwegen, brandveilige ventilatiesystemen en een verplichte keuring van elektrische installaties."
Heeft iemand weleens gehoord over de zwarte varkens? De porco preto in Portugal worden ze gefokt in de Alentejo. Ze lopen los rond door de kurk eikenbossen en eten eikels en gras en wormen. Ze leven in totale vrijheid tot 18 -24 maanden voordat ze geslacht worden.
Hun vlees is rood en gelardeerd met vet en niet wit-rosé. Het vlees is prijzig maar ik eet liever lekker vlees met de wetenschap dat deze dieren een natuurlijk leven hebben gehad en niet opgesloten in stallen hebben gezeten. Dat niet de zeug in een kooi heeft gezeten maar gewoon in een beschutte plek tijdens het zeugen van de biggen. het zwarte varken uit Portugal
Die centrale kanalen waren er al voordat de luchtwassers kwamen. Door een centraal kan een stal zeer energiezuinig geventileerd worden (40% van de energie nodig vergeleken met elke afdeling een eigen ventilator), nauwelijks problemen en branden zeer zeldzaam. Nu met de luchtwasser is het een ander verhaal. Deze energieslurpers vragen veel vermogen in een vochtige stoffige omgeving. Blijkbaar houd meneer van den Hout van vlees bakken want hij wil van elke varkensstal in Brabant een oven maken..