Natuurlijk was Wakker Dier geschokt. Fotograaf Jack Tummers klom in de pen en zelfs TV-criticus Jean-Pierre Geelen liet zijn verontwaardiging blijken; vlees uit de bio-industrie is één grote BBQ, schreef de laatste. Alsof het niet genoeg was drukte de Volkskrant waar ook Geelen voor schrijft nog een tweede artikel af: in 2016 verbandden 200.000 varkens levend in Nederlandse stallen. Een en ander ondanks maatregelen om stalbranden terug te dringen.

De manier waarop de brand zich in een stal ontwikkelt, is zeker een schandaal. Wie dieren respecteert met welzijnssterren, moet meer doen tegen brand in een dierenhuisvesting dan tegen dezelfde ramp in een opslag met WC-papier, pannen of pennen.

Dat kan heel eenvoudig. Dierenarts Bulle Koster legde in 2016 uit hoe brand in een stal werkt en waarom verzekeringsmaatschappijen en boeren het liever laten zoals het gaat. Onder de titel Wakker Dier of Dierenbescherming, doe wat aan de rook, drukte Foodlog er destijds een artikel over af. We volstaan met een simpele herhaling van de nog steeds actuele tekst:

Gemiddeld vliegt eens per week een stal met dieren in de brand. De stal van deze week stond in Oirschot (N-Brabant). Daar gingen afgelopen woensdag twee naast elkaar gelegen stallen met 10.000 biggen in vlammen op.

De boer en boerin bleven ongedeerd. De dieren zijn gestikt in de rook. Dat is geen vriendelijke dood.

Volgens de brandweer zijn bovendien gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Volgens de brandweer waren de concentraties niet zodanig hoog dat de omwonenden zich zorgen hoeven te maken. Wat de oorzaak is, is nog onbekend. Wel vermeldt RTL Z dat de varkenshouder een maand geleden failliet ging.

Op zoek naar ethisch kapitaal
In januari vertelde dierenarts Bulle Koster dat dieren - en de boer - helemaal niet hoeven te stikken in de rook. Dat spaart dierenleed en mensenlevens. Dat deed hij begin dit jaar tijdens de Dragons' Den in Overijssel waar hij geen financiering los probeerde te krijgen, maar op zoek bleek naar ethisch en ander sociaal kapitaal.



Kosters oplossing is simpel: laat zodra er brand uitbreekt, de wanden naar buiten vallen. Dan kan zich immers geen rookconcentratie meer ontwikkelen. De rook wordt onmiddellijk naar buiten gezogen, terwijl de brandweer overal in Nederland binnen 10 minuten ter plekke is om de vuurhaard te doven.

Het gaat alleen als we maatschappelijk het dierenleed en het risico voor de boer bij brand niet langer accepteren
Hogere premie is goedkoper
Het is een simpele oplossing die ook in dit geval duizenden dieren had kunnen sparen. Maar banken, verzekeraars en boeren willen er niet aan. Het is met name voor de eerste twee veel gemakkelijker en goedkoper om brandrisico's en -schade financieel af te dekken en op te lossen. Dat moet anders, vindt Koster. Het gaat alleen als we maatschappelijk het dierenleed en het risico voor de boer bij brand niet langer accepteren. Er is een verplichting nodig voor stalwanden met een valmechanisme. Dat levert diervriendelijker vlees op uit rookvrije stallen.

Wakker Dier of Dierenbescherming, welke goede redenen hebt u om de uitdaging die Koster stelt niet op te pakken?


Het rookvrije varken
Hang de verontwaardiging van dit weekend niet op aan Straathof. Zelfs een als ondernemer van het jaar genomineerde varkenshouder zag begin juli een varkensstal met dieren in de vlammen opgaan. De foto's van die brand haalden de NRC niet, herinnert Bas Paternotte nog eens fijntjes op GeenStijl, terwijl van boerenzijde de dode varkens niet getoond mochten worden.

De stallen die Koster voorstelt, maken het verschil (maatregelen met sprinklers zijn onvoldoende, vindt hij).
Welke super of slager garandeert als eerste het rookvrije varken? Dat is de vraag. Het is een nieuwe commerciële kans voor in ieder geval iedere afgebrande stal.

Dit artikel afdrukken