Dat is een pijnlijke conclusie.
Boeren investeerden - naar eigen zeggen € 2 miljard - in wettelijke maatregelen om de ammoniakuitstoot te beperken. Die maatregelen lijken weggegooid geld. Andere boeren, zoals de beroemd geworden Kok uit Amersfoort, zijn boos omdat ze hun vaste mest niet meer bovengronds mochten opbrengen. Volgens zulke boeren is dat essentieel voor de kwaliteit van hun grasland én hun melk.
De overheid baseerde al haar beleid op dat aanvankelijke modelHet 'gedoe' over ammoniak duurt al jaren. Ook ik persoonlijk kreeg ermee te maken omdat me gevraagd werd een tweetal bijeenkomsten over het onderwerp te modereren. Daarnaast maakte ik er vele gesprekken in Haagse, provinciale en dorpse achterkamers over mee. Zo heb ik van dichtbij mogen leren waar het dossier om draait.
In de jaren '80 van de vorige eeuw intensiveerde de melkveehouderij in Nederland. Dat ging gepaard met een stalsysteem - met roostervloeren - dat de poep en de pis van de koe bij elkaar liet lopen. Het product van die twee heet drijfmest en zorgt voor de vorming van ammoniak. Bij oudere stalsystemen - met stro - had je daar geen last van.
Feiten die theorie zijn
Om de effecten van dat vervelende gas - het is schadelijk voor de natuur - tegen te gedaan, dachten wetenschappers van de WUR zeker te weten dat je drijfmest onder de grond moest aanbrengen in plaats van erop. Ze maakten een model dat gebaseerd was op hun theorieën. Met dat model berekenden ze hoeveel ammoniak er in de lucht verdween als je mest onderbracht. De overheid baseerde al haar beleid op dat aanvankelijke model.
Wetenschappers reageerden op dat verschil door de metingen te corrigerenBij latere metingen bleek dat het model met zijn eigen idee van de werkelijkheid op de loop was gegaan. Feitelijke metingen van de ammoniak in de lucht corresponderen namelijk niet met wat het model voorspelt. Wetenschappers reageerden op dat verschil door de metingen te corrigeren. Dat is - mits er goede gronden voor zijn - niet ongebruikelijk in de wetenschap. Onderzoekers zeggen dan dat feiten niet kunnen kloppen met de theorie en passen daarom de metingen die zij doen aan aan hun theorie. Dan krijg je dus feiten die eigenlijk theorie zijn. Wetenschappers doen dat omdat het logisch is en ze anders de verschijnselen die ze waarnemen niet kunnen verklaren. Als dat ook statistisch verantwoord is, dan mag het. Zo werken de spelregels van de wetenschap, ook al verbaast het u misschien.
Al jaren wordt echter gezegd dat het niet mag zoals de Wageningse ammoniakwetenschappers het doen. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) dat boeren in de gaten moet houden en daarvoor het model van de Wageningse wetenschappers gebruikt, liet vanwege die kritiek een onafhankelijke onderzoeker uitzoeken of het model klopt. Die zei dat het weliswaar logisch samenhangt, maar dat hij niet de opdracht had gekregen om te onderzoeken of het ook een correcte afbeelding van de werkelijkheid kan produceren.
Daarom gaf V-focus drie onderzoekers de opdracht om te onderzoeken of de werkelijkheid bij het model past. Hun conclusie is even overtuigend als vernietigend: nee. Wie doet alsof, corrigeert de werkelijkheid om bij het model te passen. De Wageningers die het model ontwikkelden en het RIVM dat het toepast, bewezen die stelling vandaag in hun reacties. Wetenschappelijk is het echter uit den boze.
Het mag wat kosten, want op deze weg moet een samenleving niet verder willenVoor eenvoudige stervelingen, politici en journalisten is het moeilijk te volgen. Wie echter voldoende verstand heeft van zowel statistiek, als wetenschap en de betekenis van wat een 'feit' is, ziet het direct. Het RIVM en de Wageningse poepwetenschap willen daar niet van weten.
Geld werkt
Feitelijk is het ammoniakbeleid met een forse torpedo midscheeps geraakt, diep onder de waterlijn van het verouderde model waar alles om draait. De vraag is nu hoe je dat duidelijk maakt aan mensen die het niet (willen) begrijpen. Het is immers een complexe en weinig sexy discussie die veel begrip van statistiek en gevoel voor zuiver redeneren vergt.
Geld werkt. De Brabantse Provinciale Staten gebruiken het ammoniakmodel om de boeren daar wat sneller in de tang van het milieubeleid te krijgen. De Brabantse boeren zijn boos maar kunnen geen kant op. Met een beroep op het failliete ammoniakmodel wel. Als ze voor de rechter gelijk krijgen, heeft vervolgens ook Den Haag een probleem. Dan kloppen afspraken met Brussel niet meer rond de zogenoemde Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), de aanpak waarmee Nederland zijn afspraken nakomt met Europa om de natuur van ammoniakuitstoot te sparen. Als ons land die niet nakomt, zwaait er wat. Al met al lopen eventueel negatief voor de overheid uitpakkende rechterlijke uitspraken vermoedelijk al snel ver door het miljard aan schadeclaims als gevolg van een cascade aan consequenties.
Het wordt kwaad kersen eten met rechters die net als overheid en wetenschap te weinig kaas hebben gegeten van statistiek en feitenAls dat eenmaal gebeurt, leren wetenschap en overheid dat je op tijd eerlijk moet zijn over feiten en professionele vergissingen die ook in de wetenschap gemaakt worden. Het model is met de beste bedoelingen gemaakt. Daarna is de werkelijkheid aangepast aan het model vanwege de inmiddels vergaande wettelijke regelingen en internationale afspraken die er op gebaseerd waren. Shit happens en inzicht schrijdt voort; dat is geen schande. Je moet het er gewoon op tijd over hebben in plaats van net te doen of de werkelijkheid een model is. Je moet het model testen.
Slecht voor vertrouwen
Inmiddels is het te laat. Overheid en wetenschap kozen te lang voor een andere weg en hielden vast aan hun correctie van de werkelijkheid. De overheid vroeg niet om fundamentele herziening van het model; wetenschappers gaven niet aan dat zulks gewenst zou kunnen zijn en vroegen niet om het budget om zo'n herziening uit te voeren. Wie niet wilde horen dat het model mogelijk niet deugt omdat daar eenduidige en plausibele argumenten voor zijn, moet nu maar voelen.
Daarom is het tijd voor een ammoniakbom in de vorm van zo'n Brabants proces. De consequenties daarvan mogen wat kosten, want op deze weg moet een samenleving niet verder willen. Dat is slecht voor het vertrouwen van burgers en bedrijven in de motieven van de hoeder van ons algemeen belang.
Wie de staat of provincie voor de rechter sleept moet slechts op één ding letten: zorg voor goede onafhankelijke getuigen die begrijpelijk kunnen uitleggen hoe statistiek werkt en wanneer een feit wetenschappelijk betekenis heeft. Het wordt kwaad kersen eten met rechters die net als overheid en wetenschap te weinig kaas hebben gegeten van statistiek en feiten. De combinatie van professionele en intellectuele bagage die nodig is om deze case goed te kunnen doorgronden, is de makke die voor het ontstane probleem heeft gezorgd.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoi Dick,
Allereerst mooi verwoord.
Vandaag vatte Jaco Geurts (CDA) het als volgt samen, toen hij het rapport van Hanekamp en Crok overhandigd kreeg in Nieuwspoort: Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn niet hetzelfde.
Maar mijns inziens gaat het eindelijk de goede kant op.
Even een kleine correctie/aanvulling: V-Focus heeft een prominente sturende/trekkende rol gehad, maar er zijn vele donateurs geweest welke middels crowdfunding dit onderzoek mogelijk hebben gemaakt: Hierronder ook 'De VBBM' (Vereniging tot Behoud van Boer&Milieu;) die al jaren tegen het gevoerde mestbeleid ageert, en hier ook een forse duit in het zakje gedaan heeft (evenals NMV, NVV en vele anderen).
Mijn excuses Femke Marije! Dank voor je aanvulling, want je hebt helemaal gelijk: zonder donateurs was geen aanvullend onderzoek mogelijk geweest.
Ik wilde het stukje niet te ingewikkeld maken.
Dan ook maar dit. Jan Cees Vogelaar 1 noemde me afgelopen vrijdag tijdens de eerste presentatie van de bevindingen van Hanekamp et al. bij een lelijke naam omdat ik zijn suggestie dat een parlementaire enquête nodig zou zijn afwees. We spraken daar later nog over. Zo'n enquête zou als nuttig resultaat hebben om het parlement de middelen te bieden om dit soort onderzoek te laten uitvoeren als contra-expertise. Dat zou inderdaad heel nuttig zijn geweest omdat de het staat, de WUR en het RIVM veel gelazer had kunnen schelen. Nu is het te ver.
Om die laatste reden en om de les goed te leren, koos ik voor bovenstaand advies: doe het gewoon voor de rechter - met goede expertgetuigen. Dat heeft meteen consequenties. Het is de kosten waard in een samenleving waarin zelfs onze KNAW al denkt dat we 'feiten' moeten vertrouwen, terwijl feitelijk vaststelbaar is dat het geen feiten zijn.
Nog iets. Ik heb vernomen dat het ministerie van EZ het Rathenau Instituut opdracht heeft gegeven om het gedoe rond het ammoniakdossier in kaart brengen als maatschappelijk proces. Het Instituut zou die opdracht wat mij betreft moeten weigeren omdat de basale statistiek van Hanekamp et al. overtuigend laat zien dat er weinig maatschappelijks aan die problematiek zit. De tegenreacties van RIVM en WUR suggereren datzelfde.
Het is een harde, wetenschappelijke discussie vanuit begrijpelijke politieke motieven en geen sociologische. Het ministerie lijkt de zoveelste cover-up te willen. Als het Rathenau Instituut daar zijn geld aan wil verdienen, vergooit het zijn naam. Dat zou jammer zijn.
Dick, je schrijft: "Onderzoekers zeggen dan dat feiten niet kunnen kloppen met de theorie en passen daarom de metingen die zij doen aan aan hun theorie. Dan krijg je dus feiten die eigenlijk theorie zijn. Wetenschappers doen dat omdat het logisch is en ze anders de verschijnselen die ze waarnemen niet kunnen verklaren. ....Zo werken de spelregels van de wetenschap, ook al verbaast het u misschien."
Ik weet niet of je dit serieus meent, maar NEE, NEE en nog eens NEE. Om Pauli te parafraseren: je uitspraak is niet juist, hij is zelfs niet verkeerd. De fysicus Richard Feynman heeft het kernachtig geformuleerd: "It doesn't matter how beautiful your theory is, it doesn't matter how smart you are. If it doesn't agree with experiment, it's wrong".
Dit dossier, net zoals de zure regen hoax in de jaren 80, de immer voortwoekerende fijnstof saga, het energie akkoord en Joost mag weten wat nog meer, zijn de lelijke kinderen van gepolitiseerde cargo-cult wetenschap.
poldermodel.
voor misschien al weer 15 jaar terug. had iedereen een probleem.
+de gemeenten wilde veel huizen bouwen. moeten boeren weg kopen. maar langs de bouwplaatsen had je ook nog boeren met stankcirkels. en ook die weg kopen??? liever niet.
+de provincie wilde veel industrieterreinen ontwikkelen. hier hetzelfde probleem. stankcirkels. wil hier ook geen geld voor uit geven.
+milieufederatie wil reductie van ammoniak. moet voor zijn achterban, prestatie leveren.
+en de boeren zaten opslot. er mocht niet meer uitgebreid worden.
dus gingen de partijen bij elkaar zitten polderen. samen met de LTO.
Eerst werd gezegd dat ammoniak als een wolk boven de bedrijven hing. en basis is. maar dat werd al snel losgelaten. en werd samen afgesproken dat ammoniak een rekensom moest worden.
en zo geschiede.
dus als er een boer wil uitbreiden moet die varkens of kippen rechten kopen. en zo verdwijnt er ammoniak bij een stoppende boer. die wordt zo warm gesaneerd.
+elke partij blij naar huis. dacht men.
Maar dat ging niet snel genoeg, ER werd een datum geprikt. en vanaf die datum moest elke boer voor de helft terug met zijn ammoniak. ook de kleine boeren. terwijl Brussel had gezegd dat alleen de grotere bedrijven bevuilend waren (IPPC).
Maar ja. dan kan je niet warm saneren Hè. Dus de kleine boeren waren ook ineens vervuilers.
maar de truc was slim.
als je van een kleine stal niet voor de helft terug wil. kan je ook een nieuwe stal erlangs bouwen met een systeem die er voor zorgt. dat je meer dan de helft reduceert. dan mag je de oude stal met rust laten. en wel drie of vier keer zo groot erlangs bouwen.
boeren die dat niet doen. VERPLICHT een stoppers document ondertekenen. en de helft van de dieren inleveren. dus als voorbeeld. een boer met 500 varkens mag dan ineens maar 250 varkens houden. maar doe je mee. dan mag je wel ineens naar 5000 varkens groeien. en mag je wel voor 1000 varkens ammoniak uitstoten. slim hè.