Onlangs brachten we nieuws waaruit blijkt dat huidige generaties harder moeten werken om op gewicht te blijven. De exacte reden daarvoor is nog onbekend, maar dat er meer meespeelt dan alleen energie-inname en-verbruik is wel duidelijk.

Als je een uur later naar bed gaat, kan je BMI-index in de loop van de tijd verschuiven van gezond naar overgewicht.
Internet
Zwitsers onderzoek zocht het in de richting van het toegenomen internetgebruik. Wetenschappers volgden 621 tieners tussen de 14 en 16 jaar. Ze stelden vast dat gewichtstoename juist niet direct gekoppeld kon worden aan het internetten van de gevolgde jeugd.
Volgens de onderzoekers "versterkt internetgebruik hooguit een al bestaand risico op overgewicht".

Bedtijd
Bedtijd lijkt daarentegen wel een belangrijke rol te spelen. Uit onderzoek door de University of California blijkt dat ieder uur later naar bed gaan, gepaard gaat met een toename van 2,1 punt op de BMI index in vijf jaar. Het aantal uren beweging overdag en de hoeveelheid schermtijd bleken geen invloed te hebben. Opvallend is dat het totaal aantal uren slaap het late tijdstip van gaan slapen niet kan compenseren. De onderzoekers volgden ruim 3.300 jongeren en jong-volwassenen gedurende 15 jaar om het lange termijn effect vast te stellen. Lauren Asarnow, onderzoeker aan de Golden Bear Sleep and Mood Research Clinic: "Als je een uur later naar bed gaat, kan je BMI-index in de loop van de tijd verschuiven van gezond naar overgewicht."

Fotocredits: hackNY Spring 2011 Student Hackathon, hackNY.org
Dit artikel afdrukken