Overgewicht en obesitas veroorzaakten 4 miljoen overlijdensgevallen in 2015. Twee derde van die gevallen was toe te schrijven aan hart- en vaatzieken. Andere overlijdensoorzaken gerelateerd aan overgewicht en obesitas waren diabetes, nierproblemen, depressie, ademhalingsproblemen en verschillende vormen van kanker. Overigens hoef je niet obees te zijn om te overlijden als gevolg van je gewicht: 40% van de gewichtsgerelateerde overlijdensgevallen was niet obees. Als maatstaf gebruikten de onderzoekers de Body Mass Index. Een BMI tot 25 geldt als normaal gewicht, tussen 25 en 30 als overgewicht en boven de 30 als obees.
Obesitas verdubbeld in 73 landen
Sinds 1980 zijn de obesitasniveaus in 73 landen verdubbeld. De VS hebben de 'eer' houder te zijn van het snelst gestegen niveau. Tussen 1980 en 2015 groeide daar het percentage met 16 procentpunten tot 26,5%. Andere landen waar de obese bevolking snel toenam waren Saoedi-Arabië, Algerije en Egypte. Egypte staat met 35,3% van de volwassenen bovenaan de lijst van de 20 grootste landen naar inwoneraantal.
De VS voert de rangorde van kinderobesitas aan: 12,7% van de Amerikaanse kinderen is obees. In 1980 was dat nog 5%, schrijft de New York Times. In aantallen zijn China (15,3 miljoen) en India (14,4 miljoen) koplopers. In veel landen stijgt het obesitaspercentage onder kinderen nog sneller dan onder volwassenen.
Het minste aantal obese inwoners heeft Vietnam (1,6%), Bangladesh de minste obese kinderen (1,2%). Opvallend is de snelle groei in een aantal landen in Afrika, al blijven de absolute getallen daar relatief klein. Zo komt Burkina Faso naar voren als het land met de allergrootste toename in procenten: in 1980 was 0,3% van de inwoners obees, in 2015 was dat opgelopen tot 7%.
Obesogene omgeving
"Deze studie bevestigt wat we al weten. Niet één land ter wereld is er in geslaagd het niveau van overgewicht of obesitas terug te dringen. Verbijsterend, gezien de enorme gezondheids- en economische kosten die met overgewicht en obesitas samenhangen", zegt de Amerikaanse voedingshoogleraar Barry Popkin.
Volgens de onderzoekers is de toenemende beschikbaarheid van goedkope, bewerkte levensmiddelen met een lage voedingswaarde een belangrijke factor in het groeiende gewicht van de wereldbevolking, belangrijker dan de algemene afname in fysieke activiteit. "De verandering in lichamelijke activiteit ging aan de wereldwijde obesitastoename vooraf", zegt onderzoeksleider dr. Ashkan Afshin. "We hebben meer bewerkt voedsel, meer vet- en suikerrijk eten, intensievere marketing van voedingsmiddelen en die producten zijn ook nog eens beter beschikbaar en overal te krijgen. De voedselomgeving lijkt de belangrijkste factor te zijn die ons dik maakt".

Grafiek uit studie
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vox zet de cijfers in perspectief en meldt dat 4 miljoen doden meer is dan alle overlijdens door verkeersongelukken, Alzheimer en terrorisme bij elkaar.
Jan Peter #19,
In die Facebook draad blijft idd geen enkele kritisch klinkende reactie onbeantwoord. Er wordt direct een vraag gesteld waar dat dan op gebaseerd is, of er wordt gewoon botweg gezegd dat die persoon nog veel moet leren. Bij het laatste type reacties (die ook maar gewoon iets poneren) wordt nooit gevraagd om onderbouwing.
Het is tekenend hoe wetenschap ingezet wordt om mensen monddood te maken. Mensen uit een maatschappij die zich zorgen maken over de wijze waarop onze voeding wordt vermarkt.
Bedrijven doen gek genoeg iets uiterst menselijks: ze hebben vooral oog voor de korte termijn en hun eigen belang. Aanspreken op die andere, veel mooiere menselijke eigenschappen, zoals verantwoordelijkheidsgevoel en altruïsme, lijkt echter aan dovemansoren gericht. En de maatschappij, overheid incluis, is de grip volkomen kwijt, als we nota bene inmiddels dertig procent overgewicht hebben dat zij aan zij plaatsvindt met ondervoeding
Hoe krijgt de wereldwijde samenleving weer grip op de lange termijn gevolgen van voeding? Hoe krijgen we voedselproducenten in wat meer faciliterende rol?
Scato #21 Ik vind jouw bijdrage op Nederland Voedselland buitengewoon helder en netjes. Het is jammer dat Nederland Voedselland niet meer de kritiek opzoekt, in plaats van steeds door een wesp gestoken te reageren (door henzelf of onduidelijke anderen).
Scato, dank voor je reactie. Juist voor het complete plaatje!
Ik doelde op het live-gesprek in Leiden. Daar was nl. nog wat meer power nodig om duidelijk te maken dat het Vinkje zinloos en zelfs kwalijk was gaan functioneren. Gelukkig deed Greet van den Berg het daar voortreffelijk en was uiteraard de Consumentenbond bereid de tegenrol duidelijk te vervullen.
Ik heb je linkje actief gemaakt zodat iedereen het kan lezen. Zinvol was wel de groep van bedrijven die wat wilde en eigenlijk wel door had dat ze verder moesten gaan. Een wat domme minister haalde daar een streep door. Het kan verkeren.
Reden voor mijn vraag aan jou is dit: je zegt (allemaal verstandige dingen, dat zei ik al) op een site die een eind achterloopt op wat dat consortium van Vinkje-bedrijven wellicht nou juist wat verder had willen trekken, zeker ook onder de destijds nieuwe voorzitter van Vinkje.
Dat verbaasde me zo.
Ik bied je graag achteraf nogmaals m'n excuses aan voor het verwijderen van je reactie in deze draad destijds. Op dat moment was het helaas functioneel: het open houden van de verdediging van de partij die toch al met z'n rug op de grond lag en zo onhandig was geweest zich nooit eerder echt in het openbaar te hebben laten horen. En dan moet je dat als moderator doen, hoe jammer en zelfs naar het ook is.
NB: ik het zojuist alles wat daar gesloten was opengezet (niet functioneel meer). Helaas blijk ik in 1 reactie te hebben ingegrepen en is het origineel verloren gegaan. Dat is kennelijk in het vuur van de snelheid gebeurd.
Ach Dick toch! Wilde ik, als Vinkje-criticaster, niet meepraten over het vinkje? Hoe kom je daar nou bij? Misschien was je de open brief in de Volkskrant even vergeten, die ik samen met Gerrit-Jan Groothedde in de Volkskrant publiceerde. Niet erg hoor, hier is de link! Inderdaad wilde ik, incluis een aantal mede-ondertekenaars niet meepraten in de Schuttelaar-poppenkast waar jij als Jan Klaassen for hire aan de touwtjes hing. Net als de andere ondertekenaars, waarvan een aantal ook gevraagd werden. De open brief werd ondertekend door Lubach, Luiten, Stroeken, Witteman en vele anderen. In het kader van het hele plaatje en niet de halve waarheid misschien aardig om even te vermelden.
Mijn standpunt over de Verwarrende Vinkjes is absoluut niet in tegenspraak met mijn beschouwing en suggesties over de geloofwaardigheid van EFSA . Nederland Voedselland vroeg mij iets daarover te zeggen naar aanleiding van wat reacties op een en ander, en aan dat verzoek heb ik gehoor gegeven. Zo simpel is het, Linkje (even scrollen) staat hier.
Overigens is meepraten op Foodlog best moeilijk: een eerdere nette en onderbouwde reactie over Vinkjes, die binnen een paar minuten een aardig aantal likes accumuleerde, werd door jou verwijderd – bijzonder, de lezers hier zijn mans en vrouws genoeg om mijn argumenten te beamen of te weerleggen. Na deze Kim Il Jung achtige actie verging mij de lust om verder nog aan Foodlogdiscussies deel te nemen. Maar in dit geval vond ik een kleine correctie toch op z’n plaats, zoals je misschien zult begrijpen.