Tien jaar geleden richtten Erlijn Sie en Samantha Rolefes de stichting Microkrediet voor Moeders (MvM) op. Ze wilden de allerarmste vrouwen helpen een onderneming te starten om economisch zelfstandig te worden. Sinds 2005 heeft MvM al ruim €350.000 geïnvesteerd in meer dan 20.000 vrouwen in 8 landen in Azië.

Vrouwen
De stichting Microkrediet voor Moeders helpt vrouwen in Azië met het opzetten van een eigen bedrijf via kleine leningen, spaarmogelijkheden, vaktrainingen en ondernemers- en leiderschapstrainingen. Met een microkrediet kunnen de allerarmste vrouwen hun economische zelfstandigheid en onafhankelijkheid vergroten en daarmee de kwaliteit van hun leven en dat van hun families verbeteren. De opbrengsten investeren deze vrouwen weer in gezondheid, onderwijs en het welzijn van hun familie en volgende generaties. Naast een lening krijgen de vrouwen ook begeleiding en advies bij het opzetten en uitbreiden van hun onderneming.

Oktober Kookmaand
Microkrediet voor Moeders organiseert jaarlijks de Kookmaand in oktober. Dat is de gelegenheid voor iedereen om een bijdrage te leveren aan MvM. De opzet is simpel: mensen organiseren tijdens de Kookmaand thuis een etentje voor vrienden, familie of collega’s. Hoe meer koks zich aanmelden (op www.kookmaand.nl), des te meer microkredieten MvM straks kan verstrekken. De gasten doneren namelijk een bedrag aan MvM. Ook restaurants doen mee en zetten bijvoorbeeld een speciaal Microkrediet voor Moeders-gerecht op de kaart.

Deze kleine investeringen vergroten het inkomen van de vrouwen blijvend
Eigen onderneming
Met de donaties helpt de stichting vrouwen in Azië met het opzetten van hun eigen duurzame onderneming. Met slechts €7 is al één vrouw te helpen met haar eerste stappen op weg naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Met een lening van €33 kan een Aziatische vrouw haar eigen naaimachine kopen, een lening van €54 helpt een vrouw om rijst, groenten en fruit te gaan verbouwen. De gemiddelde lening die MvM verstrekt is €85. Deze kleine investeringen vergroten het inkomen van de vrouwen blijvend.

Jubileumfeest 10 oktober
Zaterdag 10 oktober viert Microkrediet voor Moeders hun 10-jarig bestaan met een jubileumfeest in de Rockstart in Amsterdam. Uiteraard zetten ze alle opbrengsten om naar microkredieten.

Fotocredits: 'India', Microkrediet voor moeders
Dit artikel afdrukken