"Ik ben Greta Thunberg", klinkt het vertrouwd. Daarna voegt activist-publicist George Monbiot, bekend van The Guardian, zich bij haar om uit te leggen dat het klimaatprobleem kan worden opgelost door een 'bijzondere machine' die het klimaatprobleem oplost door CO2 uit de lucht te zuigen en op te slaan.

Die machine heet 'boom', is niet duur als tegenmaatregel (amper €40 per wereldbewoner), helemaal low tech en dus ook nog eens helemaal uitontwikkeld. Van elektrische auto's, hun accutechnologie en het beschikbaar maken van energie om de voertuigen te laten rijden, kan dat voorlopig nog niet gezegd worden. In Duitsland en Nederland rijden dergelijke auto's zelfs deels op bomen en kolen omdat onze energiecentrales daarmee gestookt worden bij gebrek aan schone energie.

Bomen staan opeens op de agenda van actieorganisaties en activisten sinds het jongste rapport van het Klimaatpanel van de VN (IPCC) duidelijk maakte dat ze een belangrijke rol spelen als carbon sink, een actieve opslag van CO2.

Met een prachtig gemaakt filmpje maken Thunberg en Monbiot reclame voor donaties die het planten van bomen mogelijk moeten maken via de drieslag protect-restore-fund, uit te voeren door een aantal samenwerkende natuurorganisaties. Hoe het geld precies besteed gaat worden, maakt Conservation.org, die het voortouw neemt, niet bekend. Wel denkt Treehugger alvast dat je zo 'heel eenvoudig' de planeet kunt redden.

The Guardian maakte een met zijn eigen logo getooide versie van de video.

Conservation.org - Video: "Nature Now" with Greta Thunberg
  • Deel
Druk af