In opdracht van ouderenzender Omroep MAX onderzocht Nutrilab een aantal bezorgmaaltijden van de aanbieders Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis. Het bureau beoordeelde de voedingswaarde en de voedselveiligheid. Vier van de tien maaltijden bevatten teveel bacteriën en alle vegetarische maaltijden bevatten te weinig eiwitten. In een andere maaltijd zat teveel zout en slechts 1 op de 7 maaltijden bevatte voldoende groente. De maaltijden mogen daarom niet gezond heten. De verdere resultaten van het onderzoek worden woensdagavond bekend gemaakt in het programma ‘Meldpunt’ op NPO 2. Ouderen maken graag gebruik van bezorgmaaltijden.
Nu.nl - 'Te veel bacteriën in thuisbezorgmaaltijden ouderen'
Lees ook
- 0 Plantaardige kaas zonder dat erwtensmaakje 14 okt 2023
-
7
+‘Niet echt nodig dikmakend vreetwerk’ 15 mrt 2021
-
11
+Ouderen moeten aan de eiwitten, misschien ook wel wat dierlijke 19 sep 2018
-
0
+Glutenvrij bevat meer vet, zout en suiker en minder vezels 4 aug 2017
- 3 Tabel voedingswaarde verplicht in hele EU 13 dec 2016
Het Voedingscentrum geeft een aantal tips over hoe je veilig met thuisbezorgmaaltijden om kunt gaan.
Omdat ouderen een lagere weerstand hebben en minder maagzuur aanmaken, worden er bij hen minder bacteriën gedood in de maag. De bacteriën komen dus in de darmen terecht, wat de kans op een voedselinfectie (buikkrampen, diarree, braken) verhoogt. Ouderen lopen dan het risico op uitdroging.
Met het oog op bovenstaand bericht is het daarom van belang dat ouderen zorgvuldig met hun thuisbezorgde maaltijden omgaan. Het Voedingscentrum adviseert: voorkom een voedselinfectie door de warme maaltijd meteen op te eten. Plaats diepvriesmaaltijden meteen in de vriezen. Warm maaltijden op volgens de instructies op het etiket. Een geopende maaltijd is nog maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast. Verhit tijdens het koken de ingrediënten door en door, om eventuele bacteriën te doden.