Het blijkt te gaan over de personeelsmaaltijden die de El Bullistaf gezamenlijk at. En die wel volgens het ElBulli 'systeem' voorbereid, gepland en gekookt werden om vervolgens door de 75 man tellende brigade opgegeten te worden.

Kijk je goed, dan zie je opeens een leuk en lekker boek met heel goed maakbare en zalige recepten.

Iedere maaltijd bestaat uit 3 gangen. Die worden eerst getoond. Daarna volgt er een fotopagina met de ingrediënten die nodig zijn, en op die pagina staat ook een tijdlijn/planning: zoveel uur voor het eten. Eerst dit doen, dan dat en pas daarna een ander dit en dat. Heel praktisch, heel helder, geen poespas. Vervolgens geeft het boek heel systematisch van ieder van de drie gerechten een fotobeschrijving. Soms vallen je daar dingen bij op, bijvoorbeeld het formaat van de pannen of de hoeveelheid noedels. Dan blijkt dat bij de hoeveelheden, heel slim, aangegeven is hoeveel je nodig hebt voor 2 personen, voor 6, voor 20 of voor 75! Ik ging het boek met steeds meer lol lezen en kreeg visioenen van een diner in de tuin aan tafel met aan iedere kant minstens 30 stoelen.

Eén recept eruit heb ik inmiddels al vier keer gemaakt, omdat het zo supersimpel en superlekker is: kokosmakaroontjes (100 gr gedroogde kokos, 100 gr suiker, mengen met 1 losgeklopt ei, 15 walnootgrote bolletjes van maken, 13 minuten in oven op 180 graden) - ze zijn op voor je er erg in hebt! Succes verzekerd als koekje bij een diner met vrienden.

In Nederland is het boek onlangs geintroduceerd, en wel heel toepasselijk bij driesterrenrestaurant De Librije - tijdens de personeelsmaaltijd.

Het is al met al een combinatie die een aantrekkelijk spanningsveld oplevert: Ferran Adrià en thuis koken. De oorspronkelijke verwachting die de titel oproept werd bij mij niet waargemaakt, geen hoogstandjes, geen gastroporno. De foto's en vormgeving onderstrepen de praktische insteek en de gewoon echt lekkere en maakbare dingen die er in staan. Het boek hoort nu al bij mijn klassiekers. Het overtrof al m'n verwachtingen.

fotocredits: Ferran Adria
Dit artikel afdrukken