Voedselderving is niet duurzaam. Gelukkig nemen supermarktketens actie, door producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is, met korting of in een speciale restjesbox aan te bieden of te doneren aan de Voedselbanken. Maar dat lost de derving bij consumenten thuis niet op. Er gaat veel de groenbak in.
Dat roept de vraag op: zou je thuis koken niet moeten verbieden?Consumenten thuis
Wie het vergrootglas op de Eurostat cijfers zet, ziet dat de meeste verspilling bij consumenten thuis plaatsvindt. Tel je daarbij de derving in de winkel op, dan vindt 62% van de voedselderving in de consumentenketen plaats. Dan doen restaurants het met 10% veel beter.
Onze thuiskookketen doet het niet goed. Zeker niet als we ook nog eens het energiegebruik voor koken en koelen en de uitstoot van fijnstof bij koken meewegen. Thuis koken is domweg niet duurzaam.
In de foodservice gaat de ontwikkeling van robotisering in efficiënte productieketens snel. Die kunnen over 5 tot 10 jaar maaltijden goedkoper laten bezorgen dan dat je de maaltijd zelf thuis klaar maakt. Dat kost én minder CO2 én het gebeurt met voedsel dat op dat moment goed en betaalbaar voor handen is. Ook gooien de robots niks weg. Dat roept de vraag op: zou je thuis koken daarom niet moeten verbieden?
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Erik #43, Je hebt gelijk, hoort thuis bij een veel ouder artikel over vers of conserven.
#33 Nu ben ik verre van deskundig, maar ik denk dat jij op het verkeerde item reageert.
En als je de milieueffecten van de verpakking van voorgekookte producten vergelijkt met die van onverwerkte producten of versproducten zonder verpakking, dan is het even schrikken:
Zo is bij een glazen potje met groente, fruit of jam de verpakking nagenoeg 100% van de totale milieubelasting. (milieucentraal)
#31 Met alle respect Anton, maar jij vergelijkt situaties in een derdewereldland als Kirgizië met Nederland. Het zou zo mooi zijn geweest als de slechte invloeden van onze techniek en welvaart aan jouw land voorbij zouden gaan, maar blijkbaar integendeel. Blijkbaar gaat ieder land dezelfde ontwikkelingscurve door en is alleen het startpunt niet hetzelfde.
#29 Astrid: Besluit Overige Organische Meststoffen B.O.O.M. voor de compost met certificaat, # 27 Erik na de varkenspest inderdaad geen swill feeding meer (1997?), na de BSE al dat kostelijke eiwitrijke meat bone meal naar de vuilverbranding (vervangen door vismeel en soya), dierenwelzijn krijg je een ster als je slachtkuiken 5 dagen langer CO2 mag uitstoten etc.: ik kijk er al lange tijd van een afstandje naar (15 jaar Afrika, inmiddels alweer 15 jaar Centraal Azië) en heb bewondering voor alle mensen die hun stinkende best doen om alle regeltjes te kennen, eraan te voldoen en ook nog de publieke opinie te trotseren, die er natuurlijk allemaal verstand van en mening over hebben. Mijn reactie is een beetje een tongue in cheek reactie als ik zie hoe ver ik denk dat we in Nederland voor de troepen uitlopen en hoe moeilijk het te begrijpen is voor mensen die wat verder van Nederland/Europa wonen wat daar allemaal aan regels geldt. Mijn kettinghond is een bijter die iemand me gaf als waakhond toen er een kalf en geitjes gestolen waren: ik ga met 'm lopen aan de lijn, maar hij is onverbeterlijk en blijft aan de ketting. In Nederland naar asiel en afmaken? Ik doe geen formaline bij de melk, want heb koeling, maar heb medelijden met mensen die in plastic emmers melken en bij 35+ graden in de zomer hun avond melk goed proberen te houden tot de volgende ochtend als de opkoper langs komt en vaak baksoda moeten toevoegen om de pH omhoog te krijgen, formaline om bacterie groei te remmen en/of zetmeel om het soortelijk gewicht op te krikken omdat ze water hebben toegevoegd en de room er afgehaald hebben. Nog een lange weg te gaan hier!!! Maar het was nog niet zo lang geleden dat het in Nederland niet veel anders was, dat boerderijen ook vergeven waren van de vliegen, dat de katten uit de teems melk lebberden, ondermelk terugkwam van de fabriek voor de varkens en kalveren etc. : veel veranderd in korte tijd! Jammer van die schillenboer en de melkboer met paard en wagen (en de melkbus met een schepmaat om losse melk te verkopen: was die gepasteuriseerd? Nee: ben niet een Rien Poortvliet fan! Maar zie wel de grote veranderingen