Afgelopen vrijdag was Marianne Thieme te gast in de Wereld Draait Door. Matthijs van Nieuwkerk en Marc-Marie Huijbregts spraken met haar over Meat the Truth dat nu de bioscopen in gaat en wereldwijd zou moeten worden uitgebracht.
Thieme geeft Al Gore een veeg uit de pan. In zijn Inconvenient Truth verzwijgt hij de CO2 en Methaanuitstoot (CH4) van de veehouderij. Omdat hij zelf een veehouder is zegt ze. 18% komt van veehouderij, en maar 14% van auto's en vliegtuigen. Gore zou dat cijfer willens en wetens onder het tapijt poetsen.
De Vrije Universiteit heeft berekend, zegt Thieme, dat als iedere Nederlander 1 dag geen vlees eet, alle milieudoelstellingen van het kabinet bereikt zijn. Ze gaat bijna zover te zeggen dat je dan rustig in je auto kunt blijven rijden.
Thieme blijkt zich in het fragment druk te maken om de armen in de wereld die niet genoeg te eten krijgen omdat het rijke Westen 50% van de graanproductie aan de dieren voert. Dat niet doen, zorgt voor eten voor maar liefst 7x zoveel mensen.
Wat Thieme vergeet, is dat Nederland (16 miljoen mensen) zelfs door volledig te stoppen met het eten van vlees niet kan opboksen tegen al die Chinezen (1314 miljoen) - grage vleeseters - die, nu ze tot welvaart komen, graag onbeperkt vlees willen kunnen eten.
Echt, ik vind het een slimme strategie om niet meer voor dierenrechten te pleiten, maar het eten van dieren te laten verdwijnen via een klimaatargument. Maar wat doe je nou als zoveel Chinezen wél vlees willen en het kunnen betalen?
Ik heb er een paar dagen over nagedacht maar kom maar tot één conclusie: misschien toch maar voor dierenrechten gaan zorgen?
Dan hebben de dieren die we op die andere 6 dagen eten tenminste een kans.
Gore doet het klimaat tenslotte al en de Chinezen hebben even andere dingen aan hun hoofd.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Insecten heb ik geproefd, niks aan. Geef mij maar een lapje vlees. Die textuur is moeilijk na te bootsen. Plantaardig eiwit (eventueel verrijkt door gm) is een veel beter alternatief, en nog efficienter ook natuurlijk.
Als ik de discussie over deze "film" goed begrijp is de milieubelasting van het vleeseten voor een groot deel te wijten aan ontbossing voor sojateelt. Dit schijnt voornamelijk gebruikt te worden voor de rund en varkenteelt.
Kip is een stuk minder milieubelastend.
CO2 en methaanuitstoot van dieren meerekenen is onzin want dat is allemaal onderdeel van de kringloop.
Wanneer we dus allemaal 1 maal per week geen rund of varken eten en overschakelen op kip halen we de doelstelling van het kabinet ook...
Vast wel Jacobus, maar ook onbekend maakt onbemind. Emotie dus.
Lizet, is dat niet de engheidsfactor?
Aaibaarheidsfactor van wormen, larven en spinnen niet erg hoog, toch hebben we meer moeite om die te eten dan de aaibare lammetjes, kipjes en kalfjes.
Maar de dieren zijn ook een feit. Lang voordat de mensheid zich met de aardkloot ging bemoeien waren er al dieren. Het geeft geen pas om als parvenu's naar de dieren te wijzen en te zeggen 'hullie hebben het gedaan'.
Als je, als Thieme, vegetariër bent, dan is het voor de hand liggend om het milieu als reden aan te voeren om geen/minder vlees te consumeren; dat past mooi in je straatje. Al Gore kwam dat effe niet zo lekker uit, dus hij richtte zich op energieverbruik. Als je een stok zoekt om te slaan, dan vind je er altijd wel één. Het is alleen de vraag of dat allemaal wel zo eerlijk gebeurt.