Tot haar 'grote spijt' is ze er niet in geslaagd haar land de brexit te geven waar het in 2016 voor gekozen heeft, aldus de BBC.

May zal als premier aanblijven tot de Conservatieve Partij een nieuwe leider heeft gekozen.

De doorslag gaf uiteindelijk het voornemen van May om haar brexit-deal voor een vierde keer ter stemming aan het Lagerhuis voor te leggen. Om haar deal er dit keer wel door te krijgen, had May een tiental concessies gedaan. Daarbij hoorde ook de opening om een tweede referendum te houden, als het Britse parlement haar deal zou aannemen. En de optie voor een douane-unie, waar oppositiepartij Labour steeds voorstander van is gebleken.

De concessies bleken voor haar eigen kabinet en partijleden niet acceptabel te zijn. Woensdag stapte Andrea Leadsom op als minister, donderdag kreeg May het Comité van 1922, het stuurcomité van de partij, op bezoek. Het draagvlak voor May's voorstellen was binnen de Conservatieve gelederen 'fataal' beschadigd.

No deal
Als mogelijke opvolgers van May staan diverse kandidaten klaar: Boris Johnson, Dominic Raab en Michael Gove zijn grote kanshebbers maar er zijn nog meer belangstellenden. Wie het ook wordt, de nieuwe premier zal er vrijwel zeker niet in slagen de patstelling over de brexit te doorbreken. Een 'no deal-brexit' is daardoor weer wat waarschijnlijker geworden. De EU heeft Groot-Brittannië tot 31 oktober 2019 uitstel verleend om welke brexit dan ook te realiseren.


Dit artikel afdrukken