Leptine is pas ontdekt in 1995 en is het onderwerp van veel onderzoek, omdat het zo’n centrale plaats in het ontstaan van obesitas heeft. De gangbare theorie wil dat de hoeveelheid leptine in de hypothalamus de mate van honger en verzadiging bepaalt. Bij wie leptineresistent is, werkt de regulering in de hersenen niet goed. Het gevolg is: altijd honger. Aangenomen werd dat de oorzaak daarvan gezocht moest worden in een tekort aan leptine in de hersenen. Dit doet zich ook voor bij personen die veel leptine aanmaken.

Leptine zou niet voldoende door de bloed-hersenbarrière (BHB) gaan, de beschermende en zeer selectieve grens tussen de hersenen en de bloedcirculatie. Tot nu toe werkte een therapie waarbij leptine wordt toegevoerd naar de hersenen alleen bij muizen tegen obesitas, niet bij mensen.

3D-weergave
Duitse onderzoekers, zo bericht de medische persdienst AlphaGalileo, hebben aangetoond dat die aanname niet klopt en dat er geen belemmering is voor leptine om de BHB te passeren. Ze laten dat zien met een unieke 3D-animatie van feitelijke opnamen van leptine in de hersenen.

De onderzoekers spreken van een ‘non-transport related leptin resistance’ en denken dat de oorzaak van leptineresistentie elders gezocht moet worden, mogelijk in de verzwakte werking van de leptinereceptoren in de hersenen. Ze deden hun onderzoek bij muizen, maar gaan er van uit dat het bij mensen niet anders werkt.

Om de 3D-animatie goed te kunnen zien, moet je het filmpje op je beeldscherm inzoomen tot de rode stippen even ver van elkaar staan als je ogen. Door te focussen op de rode stippen en scheel te kijken, vloeien ze samen. Dan zie je de twee filmpjes als één driedimensionale weergave.
Dit artikel afdrukken