Vanaf 1 januari 2019 mogen Belgen hun keukenafval en etensresten (zowel dierlijk als plantaardig) weer in de groenbak gooien. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) vereenvoudigt de regels voor het scheiden van afval. Vlees-, vis- en schaaldieren (uitgezonderd mossel- en oesterschelpen), maar ook vaste zuivelproducten, eieren, eierschalen en zelfs mest van kleine huisdieren horen weer bij het gft-afval. Theezakjes en koffiepads mogen daar juist niet meer bij, maar papieren koffiefilters en losse thee weer wel.

Verwarrend? De gemiddelde Vlaming vindt van wel. De OVAM wordt bestookt met vragen om verduidelijking, schrijft de Morgen.

"Die theezakjes, bijvoorbeeld. Vroeger waren die organisch, nu zijn er veel varianten waar kunststof in zit," zegt woordvoerder Jan Verheyen. "In die koffiepadjes zit plastic, in een papieren koffiefilter niet. Kunststoffen en plastic composteren niet en vervuilen dus de compost die we maken."

Voor wat betreft de etens- en vleesresten speelt iets anders. Weggooien bij het gft-afval was sinds 2002 verboden als gevolg van voedselschandalen en uit angst voor de verspreiding van de gekkenkoeienziekte. Uit nieuw onderzoek zou blijken dat er, dankzij de huidige afvalverwerking en nieuwe compostinstallaties, geen sprake meer is van risico's: eventuele ziektekiemen overleven het composteerproces niet.

Volgens afvalspecialisten zijn de nieuwe regels goed voor het milieu. Het betekent minder afval dat verbrand moet worden, lagere kosten en meer compost, zegt Verheyen.

De Britse Co-op pakt het vraagstuk vanaf de andere kant aan: de supermarktformule haalt het plastic uit zijn theezakjes.

nieuwe gft regels vlaanderen
Dit artikel afdrukken