Ondanks de tropische associaties die we hebben bij theeplanten, kan de theeplant Camellia sinensis eenvoudig in iedere Britse – en dus ook Nederlandse – achtertuin groeien. Cornwall en Schotland hebben al hun eigen kleine theeplantages en binnenkort opent er ook een in Noord-Ierland. De plant komt oorspronkelijk uit dezelfde koude en natte regio als de rododendron en blijkt dan ook prima bestand tegen onze weersomstandigheden, meldt The Guardian. Die uitspraak geldt ook voor Nederland.

Thee of groente
De theeplant houdt van een lichte, beschutte plek in vochtige, licht zure grond. Het maken van groene thee van de plant is redelijk eenvoudig. Kneus met de handen een aantal jonge verse bladeren en laat ze een uur of twee liggen. Stop ze dan in een pot heet water, laat vijf minuten staan en de groene thee is klaar.
Een andere toepassing van de jonge blaadjes is om ze als groente te gebruiken in een salade of roerbakgerecht. Op die manier geven ze een grasachtige, bittere smaak, ongeveer als radijsjes of tuinkers, maar dan rijker en complexer. De nasmaak is verrassend zoet.

Fotocredits: 'Camellia Sinensis', Axel Boldt, Wikipedia
Dit artikel afdrukken