Voor de derde keer hield Koffie en Thee Nederland, de belangenbehartiger voor Nederlandse thee- en koffiebedrijven, het Nationaal Koffie en Thee-onderzoek. Per dag (!) drinken we in Nederland 33,5 miljoen kopjes koffie en 16,2 miljoen kopjes thee. Dat maakt van koffie en thee de meest gedronken drankjes, na water. Wel even opletten: gemidddeld gaat het om 3,8 kopjes koffie per dag. Laat dat nu net buiten de range vallen van de gezondheidsbevorderende koffieconsumptie.

In 2022 dronk 79% van de Nederlanders minstens 1 keer per week koffie, en 63% iedere dag. Mannen drinken vaker dagelijks koffie (67 versus 60%). Bij thee is dat beeld anders: 40% van de Nederlanders drinkt dagelijks thee en dat zijn meer vrouwen dan mannen (48 versus 32%).

De cijfers zijn afkomstig uit het Nationaal Koffie en Thee Onderzoek 2022. Ten opzichte van de eerste editie in 2018 is het aandeel jongeren (16 tot en met 34 jaar) dat koffie en thee drinkt gestegen. Het percentage jongeren dat minstens 1 keer per week koffie drinkt, steeg met 5%. Maar nog altijd zijn ouderen kampioen koffiedrinken. Van de 55-plussers drinkt 85% iedere dag koffie. Bij de jongeren maken de dagelijkse koffiedrinkers 30% van het geheel uit.

Zwarte koffie is favoriet (45%), gevolgd door cappuccino (25%). Ook theedrinkers hebben ook een voorkeur voor zwart (24%), als tweede voor groene thee met een smaakje (13%).

Met onze kennis over koffie en thee is het gezien deze grote hoeveelheden die we dagelijks drinken eigenlijk maar matig gesteld, constateert Koffie en Thee Nederland. Zo weet lang niet iedereen dat koffie en thee zonder suiker naast water in de Schijf van Vijf staan van het Voedingscentrum. Dat laatste weten jongeren overigens vaker dan oudere koffiedrinkers (32% versus 20%). En dat groene thee gezonder zou zijn dan zwarte denkt maar liefst 57% van de ondervraagde theedrinkers. Mis! Het enige verschil tussen groene en zwarte thee is dat de blaadjes van zwarte thee zijn gefermenteerd of geoxideerd. En hoewel dat proces wél de kleur en smaak van thee verandert, heeft het nauwelijks invloed op de gezondheidseffecten, aldus het Voedingscentrum.

nationaal koffie en thee onderzoek 2022

Reageer
  • Deel
Druk af