image


Mijn mistsalade als straf voor Erwin Kroll's vreselijke weerberichten heeft geholpen! De zon heeft bij ons wel anderhalf uur geschenen en dan maak ik luchtsprongen van zaligheid. De lijster zong in de blauwspar op de hoek en mijn helleborussen beginnen te bloeien (kerstrozen, voor wie het weten wil). Bij de buren bloeien twee crocussen tussen de bielzen van hun trapje. Ik ga de keuken in om het te vieren. Extatisch citrusdessert/ Early spring boost (4 porties)
In februari is er eigenlijk nog geen serieuze aanvoer van lenteproducten. Als je in Toscane woont, ga je nu de eerste sprieten wilde knoflook plukken en ook al de blaadjes van hondsdraf en kleinhoefblad, allemaal zeer gezonde en lekkere varianten voor onze uitgemolken rucola, die in de winter natuurlijk niet van de volle grond komt. Die lekkere verse kruiden worden gemengd met fijngesneden teentjes knoflook, sjalot of ui en reepjes oud brood waar wat water overheen is gesprenkeld. Dan een mooie olijfolie eroverheen, zout en peper naar smaak en een snufje balsamico azijn en je hebt een goddelijke armeluis-salade. Bewaar deze suggestie voor als het bij ons lente is, zo half april. Nu gaan we aan de citrus, die in dit dessertgerecht je een vitaminenboost geeft van heb ik jou daar. En hij geurt...om te zingen als een lijster!!

Extatisch citrusdessert
4 mooie sinasappels
2 bloedsinasappels
2 grapefruits
2 mooie citroenen (losse, niet die kleine uit een netje)
ca. 11/2 dl. oranjebloesemwater
4 eetlepels suiker (6 voor de zoetekouwen)
4 gele crocusjes

Schil de citrusvruchten met een kartelmes strak op het vruchtvlees, zodat er zo min mogelijk wit op de vrucht achterblijft. Vang het sap op in de kom waarin je de salade serveert. Snijd op een plankje dat je over de kom heen legt de vruchten in zo mooi mogelijke plakken en wip de pitten en het wit van de centrale stengel eruit. Sap vang je dus weer op. Leg dan op de bodem van de kom schijfjes sinasappel, grapefruit en citroen, sprenkel wat oranjebloesemwater erover en een lepel suiker. Herhaal dit (je krijgt ongeveer 4 laagjes, in een kleine kom meer) tot alles op is. Zet de kom met fruit afgedekt in de koelkast en laat het fruitmengsel 4-6 uur macereren. Haal de kom voor je gaat eten uit de koeling, zodat hij niet meer ijskoud is als je het fruit eet en versier elke portie met een gele crocus (als er echt geen geel te bekennen is, ook niet bij de buren, dan mag paars ook). Steek eerst je neus in de salade om de zalige geur van de oranjebloesem op te snuiven. Je waant je aan de Méditerranée. Extase gemengd met vitaminen, wat wil je nog meer??
Dit artikel afdrukken