De uitzending van gisteravond is slechts kort via uitzending gemist te zien. Voor wie de ondertiteling worst zal zijn is via Youtube de hele serie al een tijdje te bekijken. De NTR zendt binnenkort de volgende uitzendingen met ondertiteling uit.



De NTR schrijft:

In de hele wereld neemt het overgewicht toe. Er zijn nu meer mensen te dik dan er ondervoed zijn. Journalist Jacques Peretti doet onderzoek naar de revolutie in onze eetgewoonten in de afgelopen veertig jaar, en hoe de industrie daar munt uit heeft geslagen. In de Verenigde Staten komt hij meer te weten over een zoetstof die in de jaren zeventig werd gepropageerd om het maïsoverschot in de landbouw te benutten, een stof die nu schadelijk blijkt te zijn voor het hormoon dat je eetlust regelt. Hij vertelt over 'supersizen', een concept dat ervoor zorgde dat de voedselconsumptie en de winsten stegen. En hij praat met professionals uit de voedingsindustrie over de invoering van voordelige menu's, kingsize snacks en stunten met gratis producten. Peretti onderzoekt ideeën over wat wel en niet gezond is, ontwikkelingen op het gebied van voedingsadviezen en de invloed van marketing en reclame op de keuzes die je maakt.

De omroep velt geen oordeel. Peretti doet dat in zijn reportages met zoveel woorden wél: de voedselindustrie maakt ons dik door ons zoeter te maken en met het doel ons er meer dan ons lief is van te verkopen. They've got us hooked, noemt zijn schrijvende collega Michael Moss dat. Mensen zijn dol op wat in de natuur schaars was: vet, suiker en zout. Als je wilt verkopen, speel je daar op in.

En nu dus onze vraag. Hij staat in de titel. Wat is uw antwoord?

Amoreel ben je als je alleen maar geld wilt verdienen. Immoreel ben je als je weet wat daar de negatieve consequenties voor anderen van zijn terwijl niemand je daar nog strafbaar voor houdt. Strafbaar ben je als je weet dat het niet ondenkbaar is dat die consequenties en jouw vooruitlopende kennis daarvan op een goede dag zullen blijken en de rechter je zal vertellen dat je die dus had moeten voorkomen.

Het boek Salt, Sugar, Fat van Michael Moss is via deze link bij Bol.com te bestellen.

Fotocredits: Jacques Peretti, NTR, still uit de Nederlands ondertitelde serie
Dit artikel afdrukken