Het Spaanse El Celler de Can Roca, vorig jaar op nummer 1, staat dit jaar op de tweede plaats. Het Deense Noma, dat de toppositie 3 jaar op rij wist te veroveren, staat dit jaar op 5. In de top-10 staan 3 Spaanse restaurants. Dit jaar keert De Librije van Jonnie en Thérèse Boer terug in de top-50. Het Nederlandse 3-sterrenrestaurant prijkt op plaats 38, nadat het vorig jaar buiten de top-50 viel op plaats 71.

The Jane
Opmerkelijk is de notering, op de 54e plaats, van The Jane van Sergio Herman en Nick Bril. Het is de eerste keer dat het in maart 2014 geopende restaurant in de lijst opduikt. Het restaurant kreeg eind 2015 ook al zijn tweede Michelinster. In oktober 2015 werd 'The Jane' uitgeroepen tot het 'Mooiste Restaurant ter Wereld' tijdens de Restaurant and Bar Design Awards in Londen.

Sergio Herman, die voorheen met zijn 3-sterrenrestaurant Oud Sluis in de hoogste regionen van de 50 Best vertoefde, zit waarschijnlijk niet te springen om zijn uitverkiezing. Hij sloot juist de deuren van Oud Sluis om in The Jane 'toegankelijker' te gaan koken. Ook opende hij onlangs zijn eerste frietzaak.

De ranglijst van 's werelds beste restaurants wordt samengesteld door het panel van de World’s 50 Best Restaurant Academy, een groep die bestaat uit meer dan 1.000 chefs, restauranthouders, foodcritici en gastronomen.
Dit artikel afdrukken