Ede is Food-gemeente nummer 1. Vandaar dat ik mij als raadslid uit Ede geroepen voel om de landelijke politieke discussie over voedingsadviezen even te beslechten. De overheid geeft voedingsadviezen alsof ze een Fyra aan het bestellen zijn. Je weet wel, die hoge snelheidstrein, lieve kiezer, die deed het helemaal niet. De ambtenaar die deze trein besteld heeft, die had helemaal geen technisch verstand van treinen. Hij heeft gewoon de goedkoopste besteld, maar goedkoop is duurkoop, lieve kiezer, dat bleek maar weer. Miljoenen zijn verspild, maar voor een trein is dat allemaal nog tot daar aan toe. Met haar voedingsadviezen verspilt de overheid de 17 miljoen lichamen van haar onderdanen, en dat is nog veel erger. Daarbij hebben we het nog niet eens over geld: de zorgkosten die gemoeid zijn met het dieetadvies van het Voedingscentrum, daar kun je wel 20 Fyra´s voor bestellen. Het komt omdat de overheid geen technische kennis heeft van voeding.
Er zijn als het ware katholieken en protestanten in de voedingsleer, lieve kiezer'Katholieken en protestanten in de voedingsleer'
De overheid zou gewoon de wetenschap moeten volgen, als het gaat om een goed voedingsadvies. Maar de wetenschap is verdeeld. Er zijn als het ware katholieken en protestanten in de voedingsleer, lieve kiezer. De een is heilig overtuigd van de ene hypothese, de ander is heilig overtuigd van precies het tegendeel. Zo geloofden katholieken in de voorbestemming, en protestanten geloofden dat je zelf invloed hebt op hoe je leven verloopt. En allebei tegelijk dat gaat niet, lieve kiezer. Het is het éen of het ánder. In de voedingsleer heb je wetenschappers die vinden dat je weinig vet moet eten, en zeker geen verzadigd vet, dat denkt het Voedingscentrum ook. Je moet “mager” eten, en allerlei producten waar het vet uit gehaald is, zoals magere melk. En er zijn wetenschappers die vinden dat je weinig koolhydraten moet eten en zeker geen suiker (suiker is ook een koolhydraat), maar juist wel dat verzadigde vet. Veel roomboter, volvette boerenkaas, en lekkere rauwe ham met een wit randje.
En dan heb je nog The Green Happiness, dat zijn als het ware de atheïsten'Atheïsten'
En dan heb je nog The Green Happiness, dat zijn als het ware de atheïsten. Die vinden dat je allebei niet moet eten, geen vet en geen koolydraten, maar dat is een beetje extreem, lieve kiezer. Laten we die even buiten beschouwing laten, het is gewoon een beetje ver gezocht.
Maar moet je nou koolhydraten eten, of moet je nou verzadigd vet eten?? Dat is de kwestie. De hypothese over dat verzadigd vet juist wel gezond is, die is nog vrij nieuw. Het Voedingscentrum gelooft dat nog niet. Die adviseren nog mager. Maar dat is echt wetenschappelijk achterhaald. Je moet verzadigd vet durven eten. En weinig koolhydraten. Er is nu een boek van Hanno Pijl van de Gezondheidsraad, professor op het UMC Leiden, en diëtiste Karine Hoenderdos die met zo´n dieet mensen met diabetes type 2 van de insuline af hebben gekregen. Het is een goed dieet voor iedereen, ook voor mensen zonder diabetes type 2. Want bijna iedereen, behalve de mensen van The Green Happiness, eet te veel koolhydraten. Ze komen om in de suiker en zoete troep, en het Voedingscentrum sust ze in slaap.
Als je het niet gelooft, kun je het gewoon zelf uitproberen. Veel mensen voelen zich gewoon beter als ze weer verzadigd vet gaan eten. Je hoeft geen professor te zijn om dat vast te stellen, lieve kiezer.
Kriegel
Ik wordt echt een beetje kriegel van het Voedingscentrum, als zij The Green Happiness zoveel kritiek geven, want ze zijn zelf geen haar beter. Vind maar eens een diëtist in Nederland die verzadigd vet durft te adviseren. Diëtisten zijn zelf probleem nummer 1, want ze volgen het voedingscentrum. Volg Karine Hoederdos, of volg Connie Hoek. Voor de rest weet ik niemand, je kunt op de deur van de diëtist niet lezen of die “katholiek” of “protestant” is, mager of volvet.
In Ede gaan we dit anders doen, let op mijn woorden. We zijn niet voor niks Food-gemeente nummer 1 in Nederland. We gaan weer lekker ouderwets aan de volvetIn Ede gaan we dit anders doen, let op mijn woorden. We zijn niet voor niks Food-gemeente nummer 1 in Nederland. De naam van onze gemeente, Ede(n), klinkt alsof we een Green Happiness dieet volgen, maar niks is minder waar, we gaan weer lekker ouderwets aan de volvet. Die vereniging van huisartsen, die kunnen we mooi bestoken met het boek van Hanno Pijl. Ik ruik een foodproject in Ede. En diëtisten, die zijn gewoon voorgoed verloren, laat die zelf hun magere rommel maar eten.
Je Irene van de Voort, volslank, gezond en fit raadslid in Ede.
Op Twitter ontspon zich vervolgens een 'erg grappige' discussie waarbij meerdere Edese raadsleden zich lieten horen:
The Green Happiness en Voedingscentrum allebei even fout https://t.co/b44XsqxU0O pic.twitter.com/btbeHovGIr
— Irene van de Voort (@irenevandevoort) September 28, 2016
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Irene,
Mooi hoe je een vergelijking van artsen en diëtisten met de geloofsrichtingen maakt.
Dat heb ik zelf immer in mijn achterhoofd.
Er zijn twee, wellicht drie kampen, maar de omslag naar de vetrijkere koolhydraatbeperkte kant wint steeds meer terrein.
Jammer dat je mij niet noemt als een van de diëtisten die zich al jaren opwerpt tegen de vetarme richtlijnen.
Vanaf 2005 'predik' ik al een koolhydraatbeperkte eetwijze. De term die Hanno Pijl hanteert 'Wees niet bang voor vet' is dan ook hét mantra dat sinds 2009 in de eerste druk van Grip op Koolhydraten gehanteerd wordt. Met daarin op pag. 45 een reeks van 12 voordelen van vet!
In 1983 ben ik afgestudeerd als diëtist met inderdaad de vetarme en koolhydraatrijke richtlijnen als 'geloofswetten' van de voeding.
Ik ben altijd een 'afvallige' geweest.
Ik ben dus vóór vetten.
Om wat voorbeelden te noemen:
De 'volgers' van Grip op Koolhydraten (GOK) ontbijten met Griekse (10% vet) roomyoghurt met noten (80% vet) met vaak nog eens een extra dot ongezoete slagroom (40% vet).
Of met eieren en spek.
Ook vezel-pittencrackers of lijnzaadcrackers ruim besmeerd met roomboter en belegd met Zeeuws spek of volvette kaas is een favoriete gerecht.
Deze voedzame vetrijke koolhydraatarme maaltijden zorgen voor urenlang eetRUST en energie. Zonder suikerdipjes.
Via de sociale media, mijn blog en forum worden de succesverhalen van inmiddels ex-diabeten gedeeld. Aandoenlijk dat mijn 'volgers' spreken over de boeken als hun 'GOK-bijbeltjes'. Ze spreken over 'voorganger' en van 'GOK-los' als ze weer eens overstag zijn gegaan voor de vermaledijde koolhydraten.
Een keer per dag is er bij Grip op Koolhydraten een gebalanceerd koolhydratenuur en de rest van de dag zijn de maaltijden en eventuele tussendoortjes koolhydraatarm.
Daarbij wil ik graag vermelden dat er 2 studenten diëtetiek in 2014 al een afstudeerscriptie/onderzoek verricht hebben met als onderzoek 'Is koolhydraatbeperkt de oplossing voor diabetici?
Met een volmondig 'JA' als conclusie.
Ze hebben onderzoek gedaan bij diëtisten Ellen Govers, Yvonne Lemmers, Harriet Verkoelen, Nienke ten Hoor en Dr. Frank.
Scriptie en bijlagen zijn te downloaden via: deze link.
Hier lees je een paar koolhydraatbeperkte succesverhalen van diabeten en het verhaal van hartpatiënte Martine die na jarenlang zoutarm en vetarm gegeten te hebben, nu enorme gezondheidswinst heeft behaald met meer vetten en minder koolhydraten!
Naast de drie boeken waarvan er inmiddels al meer dan 140.000 op keukentafels liggen, is er vanaf 2014 een groeiend netwerk van diëtisten die ook voor méér vet en minder koolhydraten pleiten. Met daarbij de vermelding dat in het GOK-diëtistennetwerk de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten aangesloten is en zij zelf al jarenlang vóór koolhydraatbeperking pleit.
De diëtisten rapporteren de goede resultaten van hun patiënten terug aan de arts, die vervolgens niet kan ontkennen dat voeding werkelijk hét medicijn kan zijn voor diverse kwalen en met name ook voor diabetes.
Op deze manier lopen de praktijken van koolhydraatbeperkte diëtisten vanzelf voller dan van hun 'goede voeding volgens de voedingsraad' volgende diëtisten. Die behalen immers vrijwel geen resultaten op het gebied van gewichtscontrole en diabetes.
Steeds meer artsen sturen hun patiënten alléén nog maar door naar diëtisten die niet meer letten op vetten en calorieën maar de richtlijnen baseren op koolhydraatbeperking.
Helaas dienen er nog de nodige 'heilige huisjes' om te vallen om álle artsen, diëtisten, maar vooral de opleiding diëtetiek van het 'andere geloof' te overtuigen.
De geschiedenis leert dat er vaak een generatie overheen gaat. Tevens leert de geschiedenis dat de verandering vaak van onderaf komt, vanuit het volk!
Daar zijn we - met dank aan de sociale media en alle nieuwe koolhydraatbeperkte voedingsboeken - versneld mee bezig.
We moeten het heft in eigen hand nemen.
De onaantastbare waarheid van het heilige vetarme huisje verliest dan vanzelf zijn geloofwaardigheid en valt om.
'Minder koolhydraten meer vetten' wordt het nieuwe heilige huis.
Een onaantastbare waarheid.
Kwestie van biologie.
De duurzame meisjes schreven een mooie blog over omvallende huisjes
Bio Yvonne Lemmers
Remeker heeft ook een natuurkorst, ghee. Kun je de kaas met korst en al opeten :-)
Dirk, er is ook biologische rauwmelkse kaas in natuurkorst. Benieuwd wat je daar van vindt. Volgens de website gemaakt van de melk van Blaarkoppen "gedurende het seizoen dat ze buiten grazen". Allemaal doen Folkert!
Allemaal doen ! Van de week een Remeker kaasje kopen. En daarna een reactie ? Op de website staat overigens dat de koeien bijgevoerd worden met graan. Is geen achter gehouden informatie, toch !
Hoeveel melk per koe ??, dat zal niet zo gek veel zijn Arjan (we gaan maar even door, want echte veehouders spreken het liefst alleen met andere echte veehouders, en niet met aficionados zoals wij), met 4000 lt zit je met Jerseys al heel mooi, al kun je er op een ha wel 3 of 4 van houden, want ze eten ook veel minder. En je hebt ook nog eens veel minder melk per kg kaas nodig, omdat hun melk 50% meer vet bevat. Ik houd het hierbij, want mooi weer en nog even frisse neus halen!! En van de week ga ik bij mijn kaasboer toch maar weer eens om Remeker vragen, alles wat aandacht krijgt, groeit nl., vermeerdert daardoor dus.