In Frankrijk wordt het netwerk van de Lignes à Grande Vitesse (LGV), in tegenstelling tot bij ons, nog altijd met enthousiasme uitgebreid. Zo staat er voor 2027 een nieuwe Hogesnelheidstreinlijn gepland van Bordeaux naar Dax. Die ontwikkeling stuit echter op weerstand van... wijnbouwers.

De nieuwe spoorlijn zou het microklimaat ontregelen dat verantwoordelijk is voor de wereldberoemde zoete Sauternes-wijnen. De wijnbouwers overwegen naar het Europese Hof van Justitie te stappen om de bouw van de spoorlijn tegen te gaan.

Uniek microklimaat
Volgens het projectplan doorkruist het traject van de LGV op drie plaatsen de rivier Ciron en doorsnijdt het maar liefst 30 van de zijrivieren. Dat betekent dat bijna 40 'waterzone's' verstoord gaan worden, waarbij de ondergrondse waterstromen nog niet eens zijn meegeteld. Volgens de wijnboeren gaat dat het unieke micro-klimaat om zeep helpen dat onmisbaar is voor de productie van hun prestigieuze product, waarvan ze jaarlijks 6 miljoen flessen verkopen.

"We kunnen het risico niet lopen alles te verkloten"
De wijnboeren hebben het over de 'plundering van de Ciron-vallei'. "De LGV gaat gaten slaan in de bosgalerij die de waterlopen van de zon, en dus de warmte, afschermt. En het is nu juist die zo bewaarde frisheid van het water dat in de warme wijngaarden van de Sauternes het fenomeen van condens en de de beroemde mist creëren", zeggen ze in Le Figaro. Die mist is namelijk noodzakelijk voor de ontwikkeling van de botrytis cinerea, een schimmel die voor de 'pourriture noble' zorgt die de Sauternes zijn onmiskenbare aroma's geeft. De voorgestelde spoorlijn betekent volgens de wijnboeren niets meer of minder dan het 'doodvonnis voor een eeuwenoude kwaliteitswijn'.

De wijnboeren hebben nog meer noten op hun zang, teneinde zeker te stellen dat ze gehoord worden. Zo zou ook het wijntoerisme onder de nieuwe spoorlijn lijden. Ook zou niet morgen worden uitgevlakt dat de Cironvallei bijzondere waarde heeft als leefgebied voor zeldzame dieren en planten, zoals de zoetwaterkreeft, de Europese moerasschildpad en de heldenbok.

Naar de Europese rechter
Volgens de Franse projectontwikkelaar, het Réseau ferré de France (RFF), zijn de nodige milieueffectrapportages uitgevoerd en is een haalbaarheidsstudie vorig najaar door de overheid goedgekeurd. De wijnboeren "roepen alle verdedigers van zoete wijnen op hun ongenoegen kenbaar te maken in de registers voor de enquête d'utilité publique ('verklaring van publiek nut')", citeert Le Figaro. Mochten die verzameling van bezwaren niet tot een stop op de LGV-plannen leiden, dan zijn de wijnboeren voornemens naar het Europese Hof van Justitie te stappen.

Fotocredits: de Ciron bij Bernos-Beaulac (Gironde, France), Henry Salomé, via Wikimedia
Dit artikel afdrukken