Wat we er hier ook van mogen vinden, een streeklabel helpt de verkopen.

De omzet van het Texelse lamsvlees is in 2008 gestegen met 10%, terwijl de prijzen voor dit vlees gelijk zijn gebleven. Reden van de groei: het Texelse lamsvlees profileert zich sterk als streekproduct door het keurmerk Waddengoud en dit doet het ondanks de crisis erg goed bij de consument op Texel.

Groei vooral op Texel zelf
Volgens het Productschap Vee, Vlees en Eieren is in 2008 de lamsvleesproductie in Nederland met 23,6% gedaald, van circa 18.000 ton in 2007 naar circa 14.000 ton in 2008. De consumptie kende maar liefst een daling van 29,2%. In de huidige crisis lijkt de groei van het Texelse lamsvlees tegenstrijdig, want het Texelse lamsvlees met Waddengoud-keurmerk is juist duurder dan ander lamsvlees. "Toch betalen mensen graag de prijs voor een lamsboutje waarvan ze weten dat het lam op Texel is geboren, heeft geleefd en is geslacht. Dit spreekt tot de verbeelding van de consument”, aldus Minne Goënga van slagerij Goënga. De groei kwam met name door toeristen en restaurantbezoekers op Texel.

Vooruitzichten 2009
Marc van Rijsselberghe van Waddengoud is voor 2009 optimistisch: "Wij verwachten dat veel Nederlanders door de crisis dicht bij huis blijven in devakantie. Dit betekent veel toeristen op Texel en veel aandacht voor het Texelse lamsvlees”. Van Rijsselberghe ziet ook kansen in de rest van Nederland. "Eind 2008 heeft Golden Tulip Papendrecht het Texelse lamsvlees op de kaart gezet. Dit is nog maar het vijfde bedrijf op het vaste land, waartoe nu drie restaurants, een cateraar en een slager behoren. Hier kunnen nog veel meer bij”.

De prognose voor de totale lamsvleesmarkt ziet er minder rooskleurig uit. Analisten van Gira, een internationaal marktonderzoekbureau voor de voeding, zien deze markt verder ineenzakken. Dit komt door het huidige economische dieptepunt en het op de loer liggende blauwtongvirus waar met name grote delen van Oost- en Zuid-Europa en het Verenigd Koninkrijk mee te maken hebben.


bron: Stichting Waddengroep met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken