Een goede gezondheid en geluksgevoel. Daarvoor moet je twee uur per week de natuur in. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Exeter na het bestuderen van vragenlijsten die 20.000 Britten zelf invulden.

De invullers gaven aan hoeveel tijd ze in een natuurlijke omgeving spendeerden, zoals bossen, parken, rivieren, stranden of landelijk gebied. De eigen tuin telde niet mee. Britten die zeiden minimaal 120 minuten per week in de natuur rond te struinen, zeiden vaker aan in goede of zeer goede gezondheid te zijn en waren vaker tevreden met hun leven op dit moment. Of dat twee uur achtereen was of verdeeld over kortere periodes, maakte hiervoor niet uit.

De onderzoekers zagen die tevredenheid onder alle groepen - rijk of arm, sociaal sterk of zwak en gezond of ziek, schrijft de NRC. Een oorzakelijk verband toont dit onderzoek niet aan. Het kan ook zijn dat mensen die zich gezond en gelukkig voelen, meer de natuur in gaan.

Volgens de onderzoekers is het algemeen bekend dat natuurbezoeken goed kunnen zijn voor de gezondheid en welzijn van mensen. Nu zou er voor het eerst ook een hoeveelheid tijd aan gekoppeld zijn. De onderzoekers hopen dat er een aanbeveling komt om veel buiten te zijn.

Volgens Foodlogs kritische wetenschapswatcher Dennis Zeilstra is het onderzoek wetenschappelijk gezien nog minder dan een natte wind.Toch wordt het ronkend gepresenteerd.


Maar er is uiteraard helemaal niets tegen naar buiten gaan en wandelen. Dat is gezond en er is helemaal geen onderzoek voor nodig om dat te bewijzen.
NRC - Gelukkige mensen zijn vaker in de natuur
  • Deel
Druk af