Dat blijkt uit een studie onder ruim een miljoen mensen, waarvan de resultaten in The Lancet werden gepubliceerd. Meer dan 8 uur per dag zitten, veroorzaakt jaarlijks meer dan 5 miljoen vroegtijdige overlijdens. Het aantal is vergelijkbaar met rokers; hun voortijdige overlijdens worden geschat op 6 miljoen.

93,2% van de wereldbevolking
Een internationaal onderzoeksteam berekende de directe kosten van zitten voor de gezondheidszorg en indirecte kosten, zoals verlies aan productiviteit en ziektelast (in DALY’s). Dat deden ze voor de vijf aandoeningen die gekoppeld zijn aan inactiviteit: coronaire hartaandoeningen, beroerte, diabetes type 2, borstkanker en darmkanker. Ze keken naar gegevens uit 142 landen, die 93,2% van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

67,5 miljard
Van de $67,5 miljard dollar gaat $53,8 miljard naar de directe kosten voor de gezondheidszorg; $16,7 miljard gaat op aan indirecte kosten. Diabetes 2 blijkt de meest kostbare ziekte, verantwoordelijk voor 70% van de directe kosten.

Dit suggereert dat vooral beweging belangrijk is, ongeacht hoeveel uur je zit op een dag
Het grootste deel van de kosten gaat nu nog op aan de rijkere landen, maar aangezien armere landen steeds verder ontwikkelen, zullen ook daar de kosten toenemen.

Een uur per dag lopen of fietsen
Mensen die 8 uur per dag zitten, maar verder actief zijn, hadden een lagere kans op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder zitten maar minder actief zijn. Dit suggereert dat vooral beweging belangrijk is, ongeacht hoeveel uur je zit op een dag. Een andere studie, die gisteren in het European Journal of Preventive Cardiology verscheen, bevestigt dat vooral je fysieke capaciteit van belang is. Die onderzoekers volgden 792 mannen gedurende 45 jaar en kwamen tot de conclusie dat de mensen met het laagste fysieke vermogen (in VO2max), de grootste kans hadden vroegtijdig te overlijden.

De richtlijn van de WHO schrijft voor om 150 minuten per week matig intensief te bewegen. Die norm lijkt dus nog te laag, terwijl een kwart van de volwassenen al niet aan deze richtlijn blijkt te voldoen. Onderzoeker Ulf Ekelund van de Cambridge University zegt: “Je hoeft niet sporten of naar een sportschool te gaan, maar je moet wel minstens een uur per dag bewegen. Lopen met een snelheid van 5,6 kilometer per uur of fietsen op 16 km/uur is al voldoende.”
Dit artikel afdrukken