Er is dagelijks veel non-nieuws over de medische consequenties van voedsel te melden. Zo was bijvoorbeeld gisteren het drinken van koffie nog goed tegen huidkanker.
Het Deense onderzoek lijkt niet ingegeven te zijn door industriebelangen maar door een wetenschappelijk vermoeden dat teveel koffie IVF zwangerschapswensen kan schaden. De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Human Reproduction and Embryology. Bijna 4000 IVF vrouwen namen deel aan het onderzoek. Bij het begin van hun behandeling (en bij iedere vervolgcyclus) werd aan hen gevraagd hoeveel koffie ze dronken.
Onderzoeksleider Dr. Ulrik Schiøler Kesmodel noemde het effect van meer dan 5 koppen koffie per dag 'vergelijkbaar met de schadelijke gevolgen van roken'.

Het was vooral de grootte van de impact die de onderzoekers verrastte: bij meer dan 5 koppen koffie daalde het aantal klinische zwangerschappen met 50 procent. Als de vrouwen minder dan 5 koppen koffie per dag dronken, was er geen schadelijk effect.

In zijn commentaar op de onderzoeksresultaten, zegt Dr Kesmodel: "Er is maar beperkt bewijs over de invloed van koffie in de literatuur, dus we willen IVF patiënten niet onnodig ongerust maken. Maar het lijkt redelijk, op basis van onze resultaten en het bewijs dat we hebben over koffie-consumptie tijdens de zwangerschap, om vrouwen aan te raden niet meer dan vijf koppen koffie per dag te drinken tijdens hun IVF-behandeling. Het feit dat we geen schadelijke gevolgen hebben gevonden bij een lagere koffie-consumptie, sluit helemaal aan bij eerdere studies over hoe lang het duurt voor een vrouw zwanger raakt en miskramen die ook lijken uit te wijzen dat als koffie een klinisch relevant effect heeft, dat optreedt van een consumptie van meer dan 4 tot 6 koppen per dag."

Het gaat uiteraard niet alleen over koffie. Het werkzame bestanddeel, cafeïne, komt ook in andere dranken voor. In MedicalDaily staat een verhelderende paragraaf: Koffie is niet de enige drank die cafeïne bevat. De aanbevolen maximale hoeveelheid van 300 mg voor zwangere vrouwen en voedende moeders zit in ongeveer 4 koppen thee van 250ml of 5 grote glazen frisdrank (350ml). Een portie chocolate-chips bevat ongeveer 104 mg cafeïne.

Fotocredits: teachernz
Dit artikel afdrukken