Het aantal imkers in Nederland is de laatste jaren snel gegroeid. Daarmee neemt ook het aantal honingbijen toe. Wetenschappers zijn bezorgd over de gevolgen van die opmars. Ze vrezen dat wilde bijen verdrongen worden door hun gedomesticeerde familieleden. Dat schrijft de Volkskrant.

Het nieuws is al wat langer bekend: waar veel honingbijen zijn, raakt de wilde bij in het gedrang.

Het aantal imkers is het probleem, legt Koos Biesmeijer uit in de krant: Een volk honingbijen bestaat uit tienduizenden individuen. De meeste wilde bijen leven daarentegen solitair, zegt Koos Biesmeijer, bijenexpert en wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center. "Dat zijn alleenstaande moeders, die af en aan vliegen om nectar te halen voor hun larven. Die kunnen nooit op tegen de efficiëntie van een bijenvolk. Bovendien worden honingbijen door imkers bijgevoerd, terwijl wilde bijen helemaal alleen de winter moeten zien door te komen."

Biesmeijer noemt de dichtheid van honingbijen "overal in Nederland onnatuurlijk hoog". De redding voor wilde bijen zit in bloemen zoals de dovenetel of akelei. Die bevatten veel nectar maar zijn voor honingbijen te diep, terwijl hommels er wel bij kunnen.
de Volkskrant - Vrees voor verdrukking wilde bijen door toename honingbijen
  • Deel
Druk af