Omdat de slachterij zijn administratie niet op orde heeft, is het vrijwel onmogelijk alle afnemers te traceren, zegt een woordvoerder van de NVWA. Een deel van de 28.000 ton te achterhalen vlees kwam gisteren in Duitsland boven water (19.000 ton).
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De EU pakt de paardenfraude dan ook doortastend aan:
er is zegge en schrijve anderhalve paardenkop in de EU-commissie mee bezig.
"Ein weiterer Pferdefleischskandal ist jederzeit möglich"
Eet U smakelijk!
Dick, er wordt volop gegoocheld met de nullen. De NVWA wil 28.000 ton , dus 28 miljoen kilo, terughalen. In Duitsland is 19 ton, dus 19.000 kilo, teruggevonden, meldt Der Spiegel.
De berichtgeving wordt er daarnaast niet helderder over of het vlees nu wel of niet geconsumeerd is: de NVWA-woordvoerster zegt in het AD bericht: 'Dit vlees is in elk geval niet geconsumeerd en dat is positief'. In de Osnabrücker Zeitung staat te lezen: 'Die betroffenen Lieferungen seien bereits 2012 erfolgt, vermutlich sei die Ware bereits verarbeitet, verkauft und konsumiert worden'.
Hoe zit dat nu, Foodlog?
19.000 ton boven water, 2/3 van van Hattem's productie over 2 jaar?
Na eerdere o.a. door de NOS en de Telegraaf massaal nagekwaakte ANP-berichten dat met 19.000 KILO het "merendeel" van die 28.000 TON getraceerd zou zijn,
heeft Foodlog het nu over 19.000 Duitse TON, die (is dat niet deels?) boven water kwam.
Tot overmaat van vreugde meldt de Telegraaf ons ook nog, dat het over datum zou zijn.
Ben eigenlijk wel benieuwd waartoe dat dan nog bewaard werd. Zouden die verhalen over het bijmengen van groen vlees dan toch een kern van waarheid bevatten?
Een vreemd gezicht blijft het, zo'n "kwaliteitsmanager" die in zijn dagelijkse kloffie
met blote hand een (runder?)karkas beroert.
Een reputatiemanager ontbreekt er nog maar aan.
Uiteraard wordt hiermee tevens het belang van een fatsoenlijk tracking & tracingsysteem aangetoond.
Want wat als van Hattem in plaats van paard, EHEC-burgertjes had verkocht?
"'Geschrokken'
Beimer zegt in een reactie dat het vlees dat aan de Zweedse verwerker is geleverd, voldoet aan alle wettelijke voorschriften. Het is volgens Beimer verkocht met de duidelijke instructie dat het vlees door en door verhit moet worden. Beimer zegt in een persbericht dat het Zweedse bedrijf deze instructie heeft overgenomen op de verpakking,
maar dat de consument de hamburgers toch niet goed heeft verhit."
Gelukkig! Aan alle wettelijke eisen en procedures is voldaan. En het stond er duidelijk op.
Die domme consumenten verhitten dat poepvlees gewoon te weinig.
Of zou vlees verhitten tóch minder dan verwacht helpen, zoals levensmiddelenmicrobioloog Zwietering van de WUR constateerde?