Logisch, want een paar kilo meer kan het verschil zijn tussen overleven of ten onder gaan. Maar het heeft ook bijwerkingen. Smaak en kwaliteit rennen terug. Tomatentelers weten maar al te goed wat dat betekent. In 1990 haalden ze zich de woede van Duitse consumenten op de hals, die hun producten waterbommen gingen noemen. Een naam met een nare bijsmaak, die tot op de dag van vandaag nog argwaan opwekt bij de kopers van hun producten. Wat maar weer aangeeft hoe moeilijk het is om je imago weer op te poetsen na een misstap. Eens een boef, altijd een boef.
Na die bommen van 1990 is er veel veranderd in tomatenland. Eenderde van de tomatentelers heeft gekozen voor smaakrassen, zoals bijvoorbeeld Campari, beter bekend als Tasty Tom (er zijn inmiddels vele varianten). Tweederde koos voor grovere losse of trostomaten, vleestomaten of pruimtomaten, die in kwaliteit ook veel beter zijn dan de verouderde rassen van voor de rel. De telers die voor smaakrassen hebben gekozen plukken minder kilo’s dan hun collega’s. Tweederde, om precies te
Tuinders zijn doeners en geen praters. Zij hebben hun gloeiende best gedaan om een betere tomaat te telen, maar schreeuwen dat niet van de daken. Nou ja, ze schreeuwen wel, maar spreken dan een andere taal.
Twee jaar geleden hoorde ik al dat sommigen het strijden moe zijn. Zij willen gewoon weer kilo’s plukken, omdat de kleintjes bij nader inzien soms niet het rendement geven dat zij nodig hebben.
Wat zou foodlog doen als het tomaten zou telen en nu moest beslissen wat te doen?
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Maar hebben we andere soorten in Nederland geteelde tomaten al eens geprobeerd in te blikken? Wie zou dat proefsgewijs eens willen proberen, zodat we ook die dan bij een proeverij kunnen vergelijken met de San Marzano's uit de Vesuvius valleien?
Iets voor Wouter de Heij en dan met pascalisatie?
En dat de kostprijs van hier geteelde tomaten hoger is boeit me even niet. Het gaat immers om het van de verse markt afhalen van tomaten als die er tijdelijk teveel zijn.
Dat noemen we in de wijnbouw 'terroir'. De Nederlandse variant zal dus in elk geval anders smaken. of dat minder is, valt zonder te proeven niet te beoordelen.
Iemand hier Hollandse San Marzano's gegeten?
San Marzano's worden al een aantal jaren in het Westland in een kas geteeld heb ik mij laten vertellen. Maar San Marzano's houden van vulkanische grond en loeihete zon op hun huid. Dat maakt dat ze smaken zoals Italiaanse San Marzano's smaken.
Heer Klootwijk, u mag wel Jan zeggen hoor.
"Moeten glastuinders op goedkope industrietomaten overschakelen omdat jij verse wilt om er zelf saus van te maken? De fabriek kan het beter, echt."
Nou, misschien vallen die San Marzano's er nog wel bij in het niet als de Nederlandse tomatentelers hun net iets te rijpe overproductie in een blik doen. Op de vrije markt brengen die tomaten toch geen fluit op. Dus om ze voor de mesthoop te behoeden dan ook maar naar de fabriek. Mooie foto van Mama Tomaat erop en een recept voor de lekkerste tomatensoep. Op de KK-website het verhaal achter de Mama Tomaat en klaar is Kees.
Kunnen we ook dat alweer van wat dichterbij halen.
@Jan Robben: Heston Blumenthal's In Search of Perfection: The perfect Pizza beantwoordt jouw vraag gedeeltelijk.
De importeur stelt dat er geen markt voor de san marzano is in de UK, hij zou te duur en te fragiel zijn. En de tomaat zou schijnbaar erg droog en melig zijn als hij vers is, daardoor wordt ie ook voornamelijk verwerkt tot saus of blik tomaat.