Vandaag laat het eetnieuws je van je stoel vallen. Van het lachen. Er is vooral niets ernstig gebeurd. Sterker nog: het is heel goed nieuws.

Op evmi.nl valt vandaag te lezen dat gewoon plat water enorm in de lift zit. Niet dat met die gemeen zure bubbels. Noch dat met lekkere, zoetige of zachte bubbels. Gewoon plat water. Dus wat de geluksvogels in Bunnik e.o. uit de kraan drinken en anderen uit een pak.

Dat is toch geweldig!

Back to basics. Terug naar de bron.

Gisteravond had ik een lange discussie met een gerespecteerd hooggeleerd wiskundige die tevens theoretisch fysicus is en zijn Italiaanse vrouw. We zouden even de ' Presskopf' en salami's van haar neef proeven, maar het werd toch wat later.
We kwamen te praten over de wetenschappelijke principes van de bio-wetenschappen (' life sciences' ), waarvan voedingsleer deel uitmaakt. Een onderwerp waarover Frans Kok eind december zo duidelijk was.
Het is een onderwerp waarop ik nog altijd moet terugkomen. Dat heb ik tenslotte Melchior Meijer beloofd. Vandaar dat ik me moet oefenen aan scherpe geesten ;-)

De conclusie die we trokken: de life sciences weten bar weinig in vergelijking tot de natuurwetenschappen. De laatste hebben duidelijke wetten weten te formuleren. Wetten die waar zijn en op basis waarvan je nieuwe theorieën en solide producten (constructies zoals bruggen, hoge flats, ruimteveren) kunt bouwen. Water stroomt naar beneden en je kunt uitrekenen met welke snelheid.

Verzadigd vet is slecht voor je hart - een theorie die we zien op hetzelfde niveau als de zwaartekracht die ervoor zorgt water niet opstijgt. Toch kun je niet uitrekenen wanneer iemand er dood aan gaat of ziek van wordt. Sterker nog, er zijn de nodige tegenvoorbeelden. Nog sterker, er is een concurrende theorie die het omgekeerde beweert en dat met statistisch materiaal kan staven. Zeg maar dat die beweert dat water wel opstijgt.
As je met dergelijke theorieën een flat zou bouwen is de kans groot dat die bij een briesje al omwaait, laat staan bij de stormen van de afgelopen weken.

Daarom ben ik zo blij met dat waternieuws.

Mensen deden het 'vroeger' prima op het eten dat ze zelf maakten. Waarom weten we ook niet echt, want nogmaals: de life sciences weten niet zoveel. Ze hebben m.n. wat relevante statistische verbanden maar nauwelijks steekhoudende verklarende theorieen.

Als mensen nu zelf al blijken terug te keren tot de bron, dan is de stap tot dat ' gewone' eten gauw gezet. En het is een rationele. We weten - sorry: ervaren - wat 'moderne'voeding met ons doet en ook wat die ouderwetse met ons deed. Als je moet kiezen tussen die kwaden is het rationeel te kiezen voor ons 'oude' voedingspatroon. Die redenering is onweerlegbaar!

Marketeers van de goeie slagers, visboeren, groenten- en fruithandel: oppakken dit aardige nieuws.

De voedingsindustrie zit zo diep in het probleem van de communicerende vaten zout-suiker-vet dat die er zelf nauwelijks meer uit kan komen zonder enorme veren te laten. Dat is bedrijfseconomisch onacceptabel en dus moeilijk te realiseren. Dat geldt zowel van binnenuit als via overheidsregulering. Zo zie ik dat tenminste.

Marketeers van Philips, Siemens, Kenwood en alle anderen: oppakken dat nieuws want het moet natuurlijk wel makkelijk kunnen. Daar zijn makkelijke en makkelijk schoon te maken apparaten voor nodig. Back to basics en back to the future dus.

Het echte nieuws luidt dat het echte heil eten moet komen van de apparatenmakers, de boeren en de mensen die verstand hebben van een goed basisproduct en dat op hun schap leggen. AH en de Lidl blijven goed zitten. Philips en Siemens nog beter. De Unilever's en Nestlé's gaan het moeilijk krijgen.

Niet voor niks is de wetenschappelijke basis van bedrijven als Philips .... de natuurkunde, niet de nog zo povere 'life sciences' ;-)

De prachtige foto is van Wester
Dit artikel afdrukken