“Het apparaat is voorzien van een schoffelwerktuig die door het gewas kan rijden,” vertelt Jan Kamp, onderzoeker van Wageningen Universiteit, de NOS. “Hij kan helemaal zelfstandig zijn ding doen.” Robotti is onderdeel van het SMARAGD-project.

Kamp: “Het apparaat kan op dit moment op een voorgeprogrammeerde route schoffelen in een veld, maar we willen dat je in de toekomst nog meer dingen met het apparaat kunt. Je zou er ook mee kunnen gaan zaaien of er onkruid mee opsporen.”

Het mechanisch verwijderen van onkruid is tegenwoordig een fluitje van een cent voor een robotarm. Het opsporen van het onkruid tussen de gewassen vraagt nog aandacht voor de inzet van camera’s en kunstmatige intelligentie.

24 uur, 7 dagen in de week
Boer Jaco Burgers is bereid om flink te betalen voor een goed werkende robot: “Als je kijkt wat er nu op de markt is, kost een zelfrijdend voertuig al snel 100.000 euro. Dat is een hoop geld, maar al die mensen in dienst kosten ook een hoop. Ik geloof zeker in de techniek met robots en denk dat we er in de toekomst veel meer mee gaan doen.”

Een bijkomend voordeel van robots ten opzichte van mensen is hun ondernemersvriendelijke 'CAO'. Ze werken zonder sputteren 24 uur per dag, 7 dagen in de week en zijn nooit ziek. Natuurlijk kan een robot kapot gaan, zegt Burgers, “maar dan is het een kwestie van repareren. Hij is of kapot of hij doet het.” Een robot hoeft niet te revalideren.

Vorige maand kregen de Wageningse ontwikkelaars van robottechnologie voor landbouwtoepassingen de leiding over het EU-project agROBOfood. Digitaal aangestuurde hardware moet de landbouweconomie binnen de EU niet alleen efficiënter maken maar ook meerwaarde laten leveren. Doordat de robots het onkruid wegschoffellen, zijn er straks mogelijk geen bestrijdingsmiddelen meer nodig. Dat levert dan producten die zonder gif geteeld zijn, waar consumenten wellicht meer voor over hebben. Zo kan de robot de held worden van een nieuwe biologische sector.

De WUR doet aan doorontwikkeling van techniek die door een commercieel bedrijf op de markt wordt gebracht. De Robotti werd dit voorjaar aangekocht bij de Deense firma AgroIntelli.

Dit is een voor Foodlog aangepast artikel dat Dominique Vrouwenvelder schreef voor EVMI.
Dit artikel afdrukken