Dit is de eerste tentoonstelling die gewijd is aan de ontwikkeling van Hollandse en Vlaamse stillevens die bereid voedsel weergeven, ook wel maaltijdstillevens genoemd.

Schilderijen
Rijk gedekte tafels met hapklare etenswaren en kostbare voorwerpen waren vanaf 1600 een geliefd thema. Het Mauritshuis toont de ontwikkeling van het genre met een selectie van ruim 20 schilderijen. De vroegste maaltijdstillevens zijn geschilders in Antwerpen door kunstenaars als Clara Peeters en Osias Beert. Tegelijkertijd kwam het onderwerp tot grote bloei in de Noordelijke Nederlanden door toedoen van Haarlemse kunstenaars als Floris van Dijck en Nicolaes Gillis.

De schilderijen zijn een lust voor het oog. De meesters van het maaltijdstilleven kozen verfijnde eetbare zaken zoals vis, oesters, garnalen, kaas, vleeswaren, brood en kleine hapjes zoals olijven of noten. Daartussen zijn fraaie glazen, vergulde bokalen, aardewerken kannen en oosters porselein te zien, weergegeven tot in het kleinste detail.

Mini foodfestival
Rondom de tentoonstelling zijn er mini-foodfestivals waarbij de delicatessen op de schilderijen centraal staan. In maart en april 2017 zullen op een aantal zaterdagen activiteiten plaatsvinden waarbij voedsel en drank in het middelpunt van de aandacht staan.

Informatie
Adres: Mauritshuis, Plein 29, 2511 CS, Den Haag
Tijd: 10.00 – 18.00 uur (maandag 13.00 uur open, donderdag tot 20.00 uur open)
Prijs: €14,00 (met tijdsslot €2,50 extra). Met een toegangskaartje in combinatie met een tijdsslot krijg je op een vast tijdstip direct toegang tot de tentoonstelling. Tickets kun je bestellen via de website.

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Kijk voor meer informatie op de website van het Mauritshuis.
Dit artikel afdrukken