Hoe is het om te eten in oorlogstijd? En welke voedingstips uit de tijd van oorlog en voedselschaarste zijn ook nu nog bruikbaar? Je ervaart het tijdens ‘Eten in oorlogstijd’. Op de aanrechten in de tentoonstelling is te zien wat de meeste Nederlandse stadsbewoners aten in de jaren '30 en in de oorlogsjaren.

Chef-koks
Voor de tentoonstelling kookten chef-koks samen met de conservator van het museum gerechten met de destijds beschikbare producten. Televisiekok Pierre Wind laat zien dat de recepten in de jaren voor de oorlog zeer vlees- en vetrijk waren. Sterrenchef Bobby Rust kookt – zoals in 1940-1941 – met bonen als vleesvervanger. ‘Wildplukker’ en kok Edwin Florès maakt een gerecht uit 1942-1943 met ingrediënten uit het Vondelpark. Angélique Schmeinck, chef-kok van 24-kitchen, kookt zoals tijdens de Hongerwinter met bloembollen. Tot slot stelt Julius Jaspers, bekend van het programma Topchef, een gerecht samen uit een ‘mystery box’ met ingrediënten uit de pakketten van de voedseldroppings rond de bevrijding.Daarnaast komen in de tentoonstelling allerlei aspecten van voedsel tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod aan de hand van persoonlijke verhalen. Wist u dat katten smaken als haas? Dat een pond thee in 1943 op de zwarte markt 180 gulden (een maandloon) kostte? Dat er geen haring meer te koop was? Of dat jenever zeer schaars werd?

Ook schenkt de tentoonstelling aandacht aan de oprichting van het ‘Voorlichtingsbureau van de Voedingsraad’ in 1941. Dit is de voorloper dan het huidige Voedingscentrum.

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Info
De tentoonstelling is van 15 oktober t/m 28 mei 2017 in het Verzetsmuseum in Amsterdam te zien. Het Verzetsmuseum bevindt zich aan de Plantage Kerklaan 61 in Amsterdam, schuin tegenover de hoofdingang van dierentuin Artis. Het museum is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer.

Entree
Volwassenen €10,00
Kinderen 7 t/m 15 jaar €5
Kinderen tot 6 jaar zijn gratis
Er is ook een familieticket voor €22,50 te koop

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00uur
Maandag, zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00uur

Kijk voor meer informatie op de website.
Dit artikel afdrukken