Volgens Coldiretti, de belangrijkste Italiaanse landbouworganisatie, verkeren bijna zes van de tien bedrijven in de groente- en fruitsector in grote moeilijkheden. Hun verkopen zijn gehalveerd door grensblokkades en de sluiting van horeca en bedrijfsrestaurants. Daarnaast wordt de oogst bemoeilijkt door een gebrek aan arbeidskrachten en een zeldzame voorjaarsdroogte.

Doorgaans trekken 350.000 buitenlanders als seizoensgebonden arbeiders naar Italië, met name om te helpen bij de oogst. Volgens de minister van Landbouw, Teresa Bellanova, veroorzaakt de coronacrisis dit jaar een tekort van "tussen de 250.000 en 270.000" arbeiders. Veel boeren staan er daarom "dramatisch" voor, aldus Coldiretti. De oogst is aangebroken, maar kan niet binnen worden gehaald.

Minister Bellanova deed een voorstel dat ingaat tegen het door de rechtse partijen bepaalde Italiaanse beleid om illegale immigranten te weren. Ze heeft gezegd illegale immigranten in Italië massaal te willen legaliseren om de economie weer op gang te helpen. De rechtse vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, is tegen dat voorstel. Coldiretti ziet het echter als een belangrijke stap om de oogst niet verloren te laten gaan.
Il Denaro - Coronavirus, Coldiretti: Raccolta a rischio. Bellanova: Impieghiamo nei campi gli stagionali del turismo - Ildenaro.it
  • Deel
Druk af