Diverse Amerikaanse media, waaronder Grist hebben al aandacht besteed aan de wonderlijke epidemie van vegetariërs. Mensen die door de lone star teek (amblyomma americanum) gebeten worden, kunnen het slachtoffer worden van een allergische reactie. De reactie kan uiteenlopen van simpele misselijkheid of galbulten tot een levensbedreigende anafylactische shock.

In het speeksel van de teek zit alpha-gal, ofwel galactose-alpha-1,3-galactose, een suikerverbinding die ook in rood vlees voorkomt. Mensen die een tekenbeet oplopen ontwikkelen antistoffen tegen dit alpha-gal. Als ze dan rood vlees eten, waarin ook alpha-gal zit, triggeren ze dezelfde afweerreactie. Opvallend is dat er enige tijd (uren) overheen gaat voor de reactieverschijnselen zichtbaar worden. Dat maakt het de wetenschap moeilijk een direct verband te leggen. Deze week presenteerden onderzoekers hun studie tijdens de Annual Scientific Meeting of the American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI), waarin dat verband wel gelegd is.

De Vegetarische slager twitte vandaag: Dit miniscule diertje is de beste vriend van alle koeien, kippen en varkens. Hij gaat je vegetarier maken!. Je moet 'm dan alleen nog wel tegenkomen. Die kans is het grootst in het midden en zuiden van de Verenigde Staten. Zou de vegetarische slager 'm daar al eerder opgepikt hebben?

Fotocredits: purtycherty
Dit artikel afdrukken