Waarom dit advies? Het is voor het eerst dat een bekende Nederlandse gezondheidswetenschapper zo eenduidig en zo publiek de oorzaken van dikte, diabetes II en hartinfarcten niet medisch maar maatschappelijk duidt. Het boek is te lezen als een aanklacht tegen de medicalisering en 'diëtisering' van het probleem. Helaas is het daarmee nog geen oplossing. Dat kan ook niet, want het probleem is kolossaal.
We worden niet dik van vet of suiker, maar van het feit dat we leven in een systeem dat niet deugt. Dat systeem laat ons meer eten, minder bewegen en dat juist het eten dat een uitzondering zou moeten zijn - vet, zoet en zout spul - gewoon, goedkoop en de gemakkelijkste keuze heeft gemaakt. Overal waar je komt, lonkt het. Voedindingsmiddelenverkopers weten dat we geen weerstand kunnen bieden als ze het overal neerzetten en er overal reclame voor maken. Daarom worden we te dik. Niet van vet. Niet van suiker, maar van het teveel daarvan. Daar krijgen we diabetes II van. Van het teveel aan zout krijgen we nier- en hartziekten. Alweer niet van zout, maar van het teveel eraan. Niet zout, vet en suiker zijn het probleem, maar het oorverdovende aanbod waar we geen nee tegen kunnen zeggen. Simpeler valt het boek niet samen te vatten. En jazeker, op foodlog.nl weten we dat er ook vraagstukken zijn op gebied van de plantaardige oliën en een misplaatste hetze tegen verzadigd vet, maar vergeet ze even.
Welvaartsziekten zijn geen medisch probleem, maar een maatschappelijk vraagstuk van jewelste. Onze voedingspyschologie wordt misbruikt om zoveel mogelijk omzet door onze monden te jagen. Mensen kunnen geen weerstand bieden tegen het voedsel dat hen vanaf de winkelschappen en via de kiosken, automaten, de radio, de TV en de krant toelacht. De pop-ups en zgn. embedded reclames op Internet en die aardige jongens en meisjes in de trein lonken als een mooie Lorelei naar het lijntje tussen ons oereetbrein en onze mond met zijn smaakpapillen. Ik sprak er een tijdje geleden over met Hanno Pijl, lid van de Gezondheidsraad en niet alleen hoogleraar maar ook behandelaar van mensen met overgewichtsproblemen aan het LUMC in Leiden. Pijl trekt dezelfde conclusie als Seidell en Halberstadt: mensen kunnen geen weerstand bieden tegen het zoet, zout en vet dat hen overal uitnodigend toelacht en roept 'pak me, eet me en eet door'. In de natuur is het ons uitzonderingseten. Er is niet veel van. Als het beschikbaar is, gaan we er daarom op af als vliegen op stront. Van de uitzondering, hebben we een regel gemaakt. Van het bijzondere een dagelijks en oneindig vervulbaar verlangen.
In antwoord op de vraag van NRC's Wim Köhler wat het hoopgevende van Tegenwicht is, gaf Jaap Seidell gisteravond een wat hopeloos antwoord: "Misschien dat er niet genoeg voedsel op de wereld is om alle 6 à 7 miljard wereldbewoners net zo obees te laten worden als de Amerikanen". Even daarvoor geeft hij aan dat 70% van de Amerikanen te vet is. Dieetdokter Frank van Berkum noteerde hier een tijdje geleden de cijfers over de groei van vetbuik en de obesitas II die daaruit resulteert.
Seidell en Halberstadt laten zien dat de landbouwsubsidies 'goed' eten (groenten en fruit) duur maken en 'fout' eten goedkoop. We hebben zuivel-, vlees- en graan- en inmiddels zelfs oliebergen. Groenten en fruit zijn daarentegen duur. Dat komt door die subsidies, zeggen Halberstadt en Seidell. Die moeten dus kennelijk veranderen.
Moet je alles willen analyseren en oplossen? Het is belangrijk de discussie te kantelen en dat doet Tegenwicht. Het boek moet tegenwicht bieden aan en licht brengen in het verduisterde denken van mevrouw Edith Schippers, onze minister van Gezondheid. Zij weet heel zeker dat mensen zelf maar zo wijs moeten wezen om gezond te eten. Dat kunnen ze niet, zeggen niet alleen Seidell en Halberstadt maar ook Pijl. En ik ken er nog meer, al even geleerd. Sommigen daarvan staan met hun poten in de vetblubber van de spreekkamer en trekken zich de haren uit het hoofd. Weet de minister het beter dan wetenschappers en praktijkmensen? Natuurlijk niet. Mevrouw Schippers legt de rekening neer bij de ziektekostenverzekeraars die geen kant uit kunnen. Na Tegenwicht, kan ze niet meer zeggen dat het in Nederland niet hardop gezegd is. Maar wat maakt het uit. Pas over 4 of 5 kabinetten zal het schandaal uitkomen en dan zal Schippers allang vergeten zijn.
Gewone mensen kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor hun eetgezondheid. Dat is nl. een zaak van maatschappelijke hygiëne. In een stukje dat zelfs foodlog.nl liet zwijgen, rekende ik kortgeleden met cijfers van ex-minister Wouter Bos en verzekeringsconsultant TowersWatson voor, dat de belangrijkste groeimotor voor onze Westerse economieën onze welvaartsziekten - en kwalen zijn. Helaas, dat kan niet. Daar gaan niet alleen wij, maar ook de economie dood van. Welvaartsziekten creëren geen waarde, wel kosten. Ze kosten nl. méér dan de groei van onze salarissen.
Kopen dat boek. Dan kunnen we het allemaal verder in dit lijntje bespreken. Wellicht brengt het de minister op gedachten. OK?
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En nog iets. Jaap is een groot voorstander van een verbod op reclame voor kinderen. Na zijn argumentatie aangehoord te hebben, ben ik dat vanaf nu ook. @Dick, kan jij een stukje schrijven over reclame voor kinderen? Het lijkt me een belangrijk discussielijntje.
Gisteren luisterde ik naar een lezing van Jaap Seidell. Hij gaf een goede analyse waarom de situatie rondom obesitas is zoals ie is (ik hoop dat zijn ppt hier op foodlog gezet mag worden). Daarnaast gaf hij een korte toelichting rondom JOGG. JOGG komt regelrecht uit het systeemdenken waar Harold van Garderen vaak naar verwijst. JOGG is geen grand-design, JOGG bestaat uit een veelheid van kleine DOE experimenten (safe fail dus) die lokaal ( wijk - stad) en praktisch ingevuld worden. Verder zal Jan Peter ook tevreden zijn : binnen JOGG worden klassieke marketing aanpakken toegepast. Dus verleiden en niet straffen. Zorg dat de burger in wijk weer zelf eigenaar wordt van zijn omgeving, gebruik de marketing P's, etc. Betrek ook andere organisaties en bedrijven in een PPS. Mijn gevoel is nu: aansluiten bij bestaande lopende JOGG programma's en ook aanvullende safe-fail doe experimenten in de praktijk gaan doen.
Wacht even op meningen over het boek, maar kom zeker met een reactie. Wilde niet (alweer) in een politieke monoloog vervallen, daarom mijn aarzeling. Wordt vervolgd.
soms hoef je een boek niet te lezen om te weten wat er in staat
Mij valt vooral op dat hier enorm gepraat wordt zonder dat er ook maar een letter van het boek van Seidell en Halberstadt is gelezen. Dat vind ik jammer.
Wie heeft het boek gelezen en geeft van daaruit een reactie?