Wie rond Chemours - de vroegere teflonfabriek van DuPont in Dordrecht woont - kan niet meer uit eigen moestuin eten. De omgeving van fabriek is sterk verontreinigd met het giftige GenX.

Dat zeggen toxicologen in de Volkskrant op basis van een analyse van de Vrije Universiteit. De fabriek is al enige tijd in opspraak. Afgelopen week kwam het Algemeen Dagblad met een eigen analyse.

Martin van den Berg, toxicoloog aan de Universiteit Utrecht, vindt de resultaten van het VU-rapport opzienbarend. "Nu deze concentraties bekend zijn, moeten mensen in de buurt van Chemours geen groenten meer uit eigen tuin eten. De Nederlandse overheid moet zo snel mogelijk analyses uitvoeren om te kijken hoe groot het gevaar precies is voor de volksgezondheid. Het gif zit niet alleen op de bladeren, maar in het hele gewas. Dat komt doordat de planten ook met hun wortels verontreinigd water opnemen."
de Volkskrant - Omgeving chemiefabriek Chemours blijkt sterk vervuild: eet geen groenten en fruit uit de grond - Wetenschap - Voor nieuws, achtergronden en columns
Reageer
  • Deel
Druk af