Maar Jansen en zijn partner Dionne Oomen wilden meer: duurzame thee van lokale theeplantages in alle Europese landen. Lokale thee "die niet eerst heel de wereld over hoeft te vliegen," zegt hij op zijn website. Daar is geld voor nodig. Eind vorig jaar vond hij een investeerder in Jaap Korteweg, de oprichter van de Vegetarische Slager. Gisteravond pitchte zijn project in Amsterdam in het NPO-programma Dragons' Den.
Met succes. De 'Dragons' boden tegen elkaar op en uiteindelijk keerde Jansen met €1,5 miljoen voor 16% van de aandelen terug naar Zundert. "Een van de hoogste investeringen uit de geschiedenis van Dragons' Den," glundert Jansen. De investeerders, Michel Perridon en Pieter Schoen, zien in de thee een gepatenteerd, 'made in Holland'-product dat goed internationaal uit te rollen is en bovendien "een bijdrage levert aan onze klimaatdoelstellingen".
De internationale uitrol is inmiddels al een feit: in België gingen eind vorige maand de eerste theeplantjes de grond in bij amaryllisteler Raf Rombouts uit Loenhout, schrijft VILT. Uiteraard afkomstig uit Zundert, waar inmiddels 1 miljoen theeplanten staan voor eigen consumptie en 1,5 miljoen voor de export.
Johan Jansens ouders teelden tomaten, een handel waar hij niet in wilde. Hij wilde direct voor klanten kunnen werken. Bij de Gezonde Innovatie-awards van Food Personality en Foodlog behaalden hij en theemaker Dionne Oomen de derde plek in het klassement van de vakjury. In 2018 presenteerde hij zijn eerste theeplanten tijdens Foodlog Live.
De redactie van dit blad drinkt Tea by Me en kan verzekeren dat je met het product opvalt. Bezoek beschrijft de smaak als 'anders' en 'frisser'. Johan is tevens eigenaar van Special Plant Zundert, een tuindersbedrijf dat zich specialiseert in de kweek van bijzondere planten. Uit die kweek kwam ook de thee voort die nu een geheel eigen productlijn is geworden.

Johan Jansen
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Echt Annechien? Echte witte thee zijn de nog opgerolde eerste blaadjes van de thee-plant. Ik meen in de eerste 1 a 2 weken. Onbetaalbaar, en iets ‘geconcentreerder’ aangezien de blaadjes nog niet gegroeid zijn. Witte thee wordt lekkerder ervaren, maar om dit te drinken vanwege de gezondheid? Ik durf dat behoorlijk te betwijfelen.
En dan inhoudelijk. Neen, volgens mij doen ze dat niet bij Tea by Me. Veel te duur en een markt die veel te klein is. Ik hoop dat ze voor de massa-markt gaan. Kortom, de gewone consument uit Nederland.
Prachtig!!
Nog een vraag: ik drink altijd witte thee.
Volgens de internist geeft dat minder problemen op nierstenen.
Is deze variant ook in Tea by Me? Johan Jansen ?
Ik drink graag en regelmatig losse thee van Ahmad Tea. Schijnt uit Iran te komen.
Thee van eigen bodem lijkt mij beter dan die uit de Aziatische gebieden. Ik hoop dat ie opvalt in de super. Maar niet parfumeren hoor!
Wil je gewone ongeparfumeerde thee, dan sta je lang te zoeken voor de schappen in de supermarkt. Denk je het te hebben gevonden, kom je thuis en staat er toch weer 'geparfumeerd' op. Ook de horeca heeft vaak (meestal) geen pure thee meer aan te bieden.
Sommige merken thee (uit Aziatische landen) worden regelmatig afgeraden als er teveel pyrrolizidinalkaloide, anthrachinon of PAK's in zitten. Terwijl Groene theeën soms weinig of geen catechine hebben. Een aantal jaren geleden zaten er nog regelmatig veel zware metalen in, dat lijkt inmiddels opgelost. (bronnen: Stiftung Warentest, Öko-Test).
Jan Peter, #7, die kunnen inderdaad geen suikerbieten verbouwen. Maar dat is een heel ander onderwerp. Voorlopig staat Nederland echt niet onder de thee.
Wel moet ik zeggen dat deze thee ons zeer bevalt. Nee, we hebben geen aandelen en worden ook niet betaald voor deze positieve opmerking.