image

Dit waren de dagen van TE. Niet zo gek dus om even stil te staan bij al die TE’s.

Het CPB kwam vorige week met het voorstel om de accijnzen op alcohol te verhogen. We drinken TE veel. Nou ja, het gaat om 10% van de bevolking, maar daar moet om uitvoerbaarheidsredenen iedereen maar onder lijden. TE gek, want er is zo langzamerhand sprake van een hetze tegen alcohol.

We moeten minder eten, want we eten TE veel. Ons eten is TE vet, TE zout en bevat TE veel suiker. De voedingsindustrie moet daar zelf – ‘autoregulering’ - maar eens wat aan gaan doen, want ze hebben er TE weinig aandacht aan geschonken. En de industrie doet dat ook, TE enthousiast zelfs. Niettemin, wij moeten zelf ook wat. Meer bewegen, want dat doen we TE weinig. Inmiddels hebben we ontdekt dat beestjes in je buik ook zouden helpen. Dan kun je dus doorgaan met TE veel eten, zonder last te hebben van de gevolgen. Zelfs zonder een vinger TE hoeven bewegen.

Professor Frans Kok haalde in de NRC (22 en 23/12, p. 39) een flinke streep door het kennisimago van voedingswetenschappers. Ze weten TE weinig van eten in relatie tot het functioneren van ons lichaam. Daarom wil Kok iedere vijf jaar een herijking van gezonde voedingsnormen. Communicatief lijkt me dat TE onhandig. Dacht je dat het publiek de wetenschapper die iedere 5 jaar iets anders vertelt nog wil geloven?

Kok voegt wel meteen de daad bij het woord: de normen achter het ‘Ik kies bewust’-logo kunnen in de vuilnisbak als het ligt aan zijn commissie die de normen voor de komende 5 jaar opstelde. Gebruikten de IKB-opstellers dan TE ouderwetse kennis? Nee hoor. De normen blijken alleen flink opgerekt om bij de bestaande producten te passen.
Een man naar mijn hart – inhoudelijk heb ik niets met dat logo - en met gevoel voor het moment waarop je een bommetje kunt laten vallen.

Maar ... weten we TE weinig? Hoeveel kennis heb je nodig om tot actie over te kunnen gaan?
Als je goed door je oogharen heen kijkt, valt dat laatste TE wel mee: we zijn het gevoel voor maat en balans tussen oorzaak en gevolg kwijt. Weten hoe voeding in ons lichaam functioneert en wat we moeten weten om gezond te blijven en ons lekker te voelen, zijn 2 totaal verschillende dingen. Het eerste is wetenschap en, zoals Kok aangeeft, nogal inefficiënt als het gaat om het produceren van kennis waar we op kunnen vertrouwen. Het tweede draait om pragmatische en intuïtieve kennis. Daarmee heeft iedere diersoort zich gedurende miljoenen jaren heel goed kunnen redden. Tot we wetenschap TE belangrijk gingen maken en we alleen nog daarop wilden vertrouwen. Toen raakten we onze intuïtie, ons gevoel voor goed/niet best/slecht kwijt en gingen we roepen dat alles moet kunnen tot het tegendeel bewezen is. Zo kon het gebeuren dat ongezonde frites officieel gezond mochten gaan heten, zonder dat ze dat waren, maar met steun van het ons gezond voorlichtende Voedingscentrum. Inderdaad, helemaal TE gek.

Alles wat je meer eet dan je verbrandt is TE veel. Da's simple science. Je moet dus bewegen naar rato van je calorie-intake. Dan nog wat essentiële stoffen binnenkrijgen. Minder makkelijk misschien, maar toch ook prima uitvoerbaar: eet heel gevarieerd.

Is dat nou TE moeilijk? Of maken we het hele verhaal TE ingewikkeld en maken we de verleiding om ons heen TE groot? Overal eten en drinken, overal reclame voor drinken.

Want laten we wel wezen: of je nou ‘Ik kies bewust’ kiest of niet, TE veel is teveel, zelfs van iets dat (bijna) OK is. Het logo verwordt dan opeens tot een ouderwets katholieke aflaat.
Dit artikel afdrukken