Voor mannen en vrouwen zijn de cijfers verschillend. Uitgaande van de BMI (body mass index, waarbij een BMI van 25 tot 30 als matig overgewicht geldt en een BMI van boven de 30 als obees), was van de Nederlandse mannen in 2017 52% te zwaar en 13% obees. Zeven van de tien mannen zijn tevreden met hun gewicht. Van de mannen met overgewicht zijn dat er 6 op de 10 en van de obese mannen minder dan 3 op de tien. Van de Nederlandse vrouwen was in 2017 45% te zwaar en 15% obees. Zes van de tien vrouwen zijn tevreden over hun gewicht. Dat cijfer daalt naar 4 op de 10 bij de vrouwen met matig overgewicht en naar minder dan 2 op de tien bij vrouwen met obesitas.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik moet daarbij (spiermassa vs vetmassa) altijd denken aan het voorbeeld van Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito.
In de tijd dat zij samen in de film ‘Twins’ speelden hadden ze allebei een BMI van 34.
Nog afgezien van het falen van het onderscheiden van vetmassa en spiermassa in de BMI wordt ook niet gekeken naar mate van fitheid. Iemand die fit is heeft weinig extra risico bij een matig overgewicht.
Zo’n ’nieuwe meetmethode’ publiceerden wij al in 1991. Daarmee kun je een aardige schatting maken van het lichaamsvetpercentage. Maar het deel van de mensen in de bevolking dat ‘te hoog’ zit wordt bepaald door een voornamelijk arbitrair te kiezen afkappunt van dat vetpercentage.
#3 We schreven ook op Foodlog al over de RFM. Inclusief de formule.
En Veronica, ik paste je link in #2 aan: kwestie van de / op de goede plek zetten.
#3 Theo. Het linken lukt niet. Maar het onderzoek is gepubliceerd in Nature. https://www.nature.com/articles/s41598-018-29362-1