Slechts 55% van de wereldbevolking kan aan voldoende groente en fruit komen om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 gram te kunnen eten. Vooral in lage- en middeninkomenslanden krijgen mensen te weinig vitamines en mineralen uit groente en fruit binnen omdat het aanbod te klein, eenzijdig en te duur is. Bovendien blijken de verschillen tussen landen groot. In Afrika kan bijvoorbeeld maar 13% van de landen voorzien in de behoefte aan gezonde voedingsstoffen van de bevolking. In Azië is dat 61%.
Dat schrijft een groep onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) in een rapport ten behoeve van de United Nations Food Systems Summit die dit najaar plaatsvindt. De WUR is een officiële onderzoekspartner van de Scientific Group voor de Food Systems Summit.
De onderzoekers wijzen op de noodzaak om 'machtsverschillen tussen betrokken partijen in voedselsystemen te erkennen en aan te pakken'. Omdat zowel de problemen als de oplossingen verschillen per land en per voedselsysteem, zijn er op verschillende niveaus 'push, pull en policy'-acties nodig.
Zaaizaad en kunstmest beter beschikbaar maken met behulp van lokale netwerken, helpt om de situatie te keren. Ook het aanpakken van het voedselverspillingsprobleem moet hoog op de agenda: 40 tot 50% van alle geproduceerde groente en fruit gaat verloren, als gevolg van een gebrekkige wegennet en ontbrekende koelingen. Ook buurt- en schooltuinen en voorlichting over gezonde voeding zijn mogelijke beleidsacties.
WUR - Aanloop UN-Top: bijna de helft van de wereldbevolking eet te weinig groenten en fruit
Dat schrijft een groep onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) in een rapport ten behoeve van de United Nations Food Systems Summit die dit najaar plaatsvindt. De WUR is een officiële onderzoekspartner van de Scientific Group voor de Food Systems Summit.
De onderzoekers wijzen op de noodzaak om 'machtsverschillen tussen betrokken partijen in voedselsystemen te erkennen en aan te pakken'. Omdat zowel de problemen als de oplossingen verschillen per land en per voedselsysteem, zijn er op verschillende niveaus 'push, pull en policy'-acties nodig.
Zaaizaad en kunstmest beter beschikbaar maken met behulp van lokale netwerken, helpt om de situatie te keren. Ook het aanpakken van het voedselverspillingsprobleem moet hoog op de agenda: 40 tot 50% van alle geproduceerde groente en fruit gaat verloren, als gevolg van een gebrekkige wegennet en ontbrekende koelingen. Ook buurt- en schooltuinen en voorlichting over gezonde voeding zijn mogelijke beleidsacties.
Henric #7 : Ja, wat aten de Masai ook al weer?
Ik denk overigens dat er een enorme markt is voor het lekker en makkelijk maken van groenten, Wouter de Heij . Misschien zou hier meer energie moeten worden ingestoken dan in het fabriceren van vleesvervangers.
Groentje is een moetje.
Stelling:
Er zijn twee belangrijke redenen om groente en fruit te promoten: 1) wie dat eet eet minder verkeerds waar je makkelijk te zwaar van wordt en 2) veel dierlijk eiwit eten is ongezond voor ons leven op aarde, maar wie dat framed vanuit persoonlijke gezondheid bereikt meer effect bij het doel om te minderen.
Het gevolg is wel dat het fabriekseten dat eigenlijk vervangen moet worden door verse groenten en fruit nu een nieuwe bedreiging krijgt: vegan fabriekseten = gezond geraakt in de perceptie van het publiek.
En daarom: eet meer groente en fruit, want dat werkt. Voorlopig eten we toch wel genoeg dierlijk eiwit. Of het ook in de toekomst bij kinderen helemaal goed gaat is vermoedelijk een opkomende vraag.
Zou het misschien zo kunnen zijn dat het niet zoveel uit maakt wat je eet?