Bij onder meer wormen, muizen en apen is in diverse onderzoeken vastgesteld dat ze een hogere ouderdom bereiken als ze een kwart minder calorieën binnenkrijgen dan normaal etende soortgenoten. Wetenschappers van de Washington University in Saint-Louis hebben nu voor het eerst onderzocht of dit wellicht ook bij mensen zo werkt. In het onderzoeksproject Comprehensive Assessment of Long-term Effects of Reducing Intake of Energy (CALERIE) volgden ze gedurende twee jaar 218 gezonde mannen en vrouwen met een normaal of heel licht overgewicht.

'Caloriereductie niet zonder meer levensverlengend'
De proefpersonen beperkten gedurende 2 jaar hun calorie-inname drastisch. De menselijke proefpersonen bereikten echter niet de gunstige metabole effecten die bij dierenstudies gevonden zijn en die met een langere levensduur geassocieerd worden. "De proefpersonen vielen af, maar we zagen niet dezelfde veranderingen als we bij dieren waargenomen hebben. Dat zou kunnen betekenen dat calorierestrictie bij mensen anders werkt dan bij dieren, of dat andere veranderingen die verband houden met calorierestrictie de levensduur beïnvloeden", zegt onderzoeksleider John Holloszy op Futurity.
Mogelijk speelt het feit dat proefdieren van jongs af aan op een caloriebeperkt dieet gezet worden daarbij een rol.

Gezondheidsverbeteringen
De proefpersonen raakten gemiddeld 10% van hun lichaamsgewicht kwijt, minder dan de geconstateerde 15,5% bij dieren. In de praktijk bleek het voor hen vrijwel onmogelijk het streefcijfer van 25% caloriereductie te halen en over een langere periode vol te houden. De meeste proefpersonen kwamen niet verder dan 12%. Wel verbeterden hun bloeddruk, cholesterolgehaltes en insulinegevoeligheid. De onderzoekers constateerden geen negatieve gevolgen voor de gemoedstoestand van de proefpersonen.

Het onderzoek is verschenen in het Journal of Gerontology.

Fotocredits: 'Lunch', Gideon
Dit artikel afdrukken