'Caloriereductie niet zonder meer levensverlengend'
De proefpersonen beperkten gedurende 2 jaar hun calorie-inname drastisch. De menselijke proefpersonen bereikten echter niet de gunstige metabole effecten die bij dierenstudies gevonden zijn en die met een langere levensduur geassocieerd worden. "De proefpersonen vielen af, maar we zagen niet dezelfde veranderingen als we bij dieren waargenomen hebben. Dat zou kunnen betekenen dat calorierestrictie bij mensen anders werkt dan bij dieren, of dat andere veranderingen die verband houden met calorierestrictie de levensduur beïnvloeden", zegt onderzoeksleider John Holloszy op Futurity.
Mogelijk speelt het feit dat proefdieren van jongs af aan op een caloriebeperkt dieet gezet worden daarbij een rol.
Gezondheidsverbeteringen
De proefpersonen raakten gemiddeld 10% van hun lichaamsgewicht kwijt, minder dan de geconstateerde 15,5% bij dieren. In de praktijk bleek het voor hen vrijwel onmogelijk het streefcijfer van 25% caloriereductie te halen en over een langere periode vol te houden. De meeste proefpersonen kwamen niet verder dan 12%. Wel verbeterden hun bloeddruk, cholesterolgehaltes en insulinegevoeligheid. De onderzoekers constateerden geen negatieve gevolgen voor de gemoedstoestand van de proefpersonen.
Het onderzoek is verschenen in het Journal of Gerontology.
Fotocredits: 'Lunch', Gideon
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En dan maar even vergeten dan muizen en andere kleinere diersoorten een totaal andere metabolisme hebben qua snelheid bv, muizen ~10x sneller dan wij mensen. Qua specifieke omzet enzymen voor bepaalde nutriënten. En niet te vergeten een totaal andere life-span hebben!!!! In 2 jaar zoiets onderzoeken is (zoals Dick zegt) totaal onrealistisch. En inderdaad de fysieke activiteit moeten we niet vergeten zoals Hanny zegt, maar ook soort voedingspatroon, 12-20% minder van bagger blijft bagger ;-)
Bij mensen valt dit simpelweg niet te testen zoals bij dieren. Dus je kunt caloric restrictie in dit onderzoek niet vergelijken met de manier waarop je het bij dieren hebt onderzocht.
Je kunt nog beter kijken naar mensen die lange tijd van hun leven in een gevangenis doorbrengen waar ze karig te eten kregen. Dat valt wel te vergelijken met muizen in gecontroleerde omstandigheden. Maar mensen in het wild op dieet, gaan gegarandeerd ten onder in de strijd met hun eetlust. Dat blijkt ook uit het feit dat ze maar 12 procent restrictie halen. Kortom, nu weten we nog niets. Ik moet wel meteen aan Nelson Mandela denken, waarvan iedereen altijd verbaasd was dat ie zo taai en sterk terugkwam na de ontberingen op Robbeneiland. Misschien ongewild een N=1 experiment met caloric restriction.
Overigens hoorde ik laatst - wat me volkomen logisch lijkt - dat we het effect van CR niet uitsluitend kunnen toeschrijven aan CR, maar dat ook verhoogde fysieke activiteit meespeelt. Dieren op CR worden veel actiever omdat ze op zoek gaan naar eten, hun kooi rondlopen, et cetera.
Zou het h'm niet in de laatste bijzin: "De onderzoekers constateerden geen negatieve gevolgen voor de gemoedstoestand van de proefpersonen." kunnen zitten?
Is de gemoedstoestand van de wormen, muizen en apen in dit onderzoek ook gelijk gebleven?
Dank voor je reactie, Cécile.
Ik kan de stelligheid in de titel boven dit stukje toch nog niet goed rijmen met de resultaten van dit
- beperkte - onderzoek: Twee jaar, tweehonderd relatief gezonde personen, relatief beperkt verlaagde calorie-intake, onderzoeksopzet: resting metabolic rate, body temperature.
Daarbij verbeterden diverse factoren die geassocieerd worden met een langere levensduur, zoals bloeddruk, cholesterol, ontstekingsmarker, en schildklieractiviteit.
#1: Calorierestrictie / reductie leidt bij dieren (muizen, wormen, apen) tot een langere levensduur. Bij mensen is nu voor het eerst onderzocht wat de gezondheidseffecten zijn van over een lange periode minder calorieën binnenkrijgen en of dat dezelfde - mogelijk ouderdomsbevorderende - effecten oplevert als bij dieren.
Maar de onderzoekers stellen vast dat dat verband niet gelegd kan worden. "De menselijke proefpersonen bereikten echter niet de gunstige metabole effecten die bij dierenstudies gevonden zijn en die met een langere levensduur geassocieerd worden."
Er zijn dus andere factoren dan alleen de caloriereductie in het spel die er voor zorgen dat de proefdieren ouder worden.